Wysokość urlopu rodzicielskiego - ADR

• Autor wątku Autor wątku grobelny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grobelny

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Mam spór z pracodawcą nt. wysokości przysługującego mi urlopu rodzicielskiego (ja twierdzę, że przysługuje mi 23 tygodnie, pracodawca, że 0). Tzn. na razie jest to kwestia wymiany maili pomiędzy mną, a działem HR. Rozważam wniesienie pozwu do Sądu Pracy, ale z tego co rozumiem to zgodnie z art. 187 §1 pkt 3 kpc dobrze byłoby wykazać, że podjęta została jakaś próba rozwiązania sytuacji poza sądem. No i teraz nie bardzo wiem jakby to miało wyglądać. No bo przecież nie ustalimy sobie z pracodawcą, że będzie mi przysługiwało w wyniku ugody dajmy na to 18 tygodni. Albo się należy 23 tygodnie, albo nie. No ale nawet gdybyśmy mieli mediować czy iść do sądu arbitrażowego to na moje oko wygeneruje to spore koszty biorąc pod uwagę, że wniesienie pozwu do Sądu Pracy jest darmowe, a koszty reprezentacji procesowej niewielkie ("Stawki minimalne wynoszą w sprawach z zakresu prawa pracy o inne roszczenia niemajątkowe – 120 zł").

Ale do rzeczy: jak sformułować oficjalne pismo do pracodawcy tak aby spełnić wymagania art. 187 §1 pkt 3 kpc? Na razie plan mam taki, żeby przedstawić pracodawcy cały stan faktyczny, swoje stanowisko i zapytać czy się z tym stanowiskiem zgadza, a jeśli nie to na jakie formy pozasądowego rozwiązywania sporu pracodawca wyraża zgodę i zaznaczyć, że ja się zgadzam na cokolwiek generującego dla mnie koszty nie większe niż 500zł. Czy to będzie dobry początek?

grobelny napisał:
Rozważam wniesienie pozwu do Sądu Pracy,
Na początek proponuje wizytę w oddziale PIP i poproszenie o poradę prawną - weź wszelkie dokumenty - będzie dużo szybciej

Powrót