wysokość zasilku chorobowego i macierzyńskiego

• Autor wątku Autor wątku NatKasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NatKasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pytanie w jaki sposób wyliczyć wysokość zasiłku chorobowego i macierzyńskiego ZUS.

Moja sytuacja wygląda następująco: W 2009-2013roku byłam zatrudniona na czas nieokreślony i otrzymywałam wynagrodzenie ok 2500 netto do 31.08.2013r. ostatni miesiąc od końca lipca do końca sierpnia mialam l4 na rehabilitacji (Sama rozwiazałam umowę,dosyć toksyczna praca). Od 9.09.2013 zatrudniłam się na umowę zlecenie jako informatyk i średnie wynagrodzenie to ok 2600 netto- podjęłam drugie studia inż i firma ze względu na zniżke do 26roku życia nie opłacała zus do którego mnie zgłosił mąż (umowa co rok). Od listopada zatrudniłam się dodatkowo na etat i prowadzę sklep internetowy za co dostaję 2000netto (umowa na 2 lata). Średnia z etatu i zlecenia to 4600netto. Koniec listopada dowiedziałam się że jestem w ciąży, chciałabym przepracować jak najdłużej ale nie wiem ile mi zdrowie pozwoli bo mam chory kręgosłup. Bardzo proszę o informację jak wyliczyć z tego zasiłek chorobowy i później macierzyński (słyszałam że ze zlecenia też się wylicza). I kiedy płaci pracodawca a kiedy ZUS?. Dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam,

Powrót