Wystapienia o licytację, niebedac wierzycielem hipotecznym

• Autor wątku Autor wątku Martin9215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martin9215

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, komornik wystąpił o licytacje komornicza na wniosek wierzycieli niewidniejących w hipotece, gdzie nie zostal uwzgledniony wierzyciel hipoteczny z którym byłem w trakcie zawierania ugody i spłaty na ustalonych warunkach by uniknąć licytacji.

Prawdopodobnie wierzyciel hipoteczny też nie został poinformowany ze ktoś próbuje zlicytować nieruchomośc w której widnieje i ma pierwszeństwo.

Czy taki proceder jest zgodny z prawem?

Będę wdzięczny zorientowanym osobom za wiedzę w tym temacie.

Ostatnia edycja:
Na jakiej podstawie uważasz że tylko wierzyciel hipoteczny ma prawo zaspokajać swoje roszczenia z nieruchomości. Fakt, najpierw zostanie spłacony wierzyciel hipoteczny, ale to co zostanie będzie zaspokajało pozostałych wierzycieli.

Martin9215 napisał:
Czy taki proceder jest zgodny z prawem?

Jak najbardziej - pozostaje próba sprzedaży nieruchomości na wolnym rynku i spłata wierzycieli - jedyny sposób aby uniknąć egzekucji z nieruchomości.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Lovor napisał:
Na jakiej podstawie uważasz że tylko wierzyciel hipoteczny ma prawo zaspokajać swoje roszczenia z nieruchomości. Fakt, najpierw zostanie spłacony wierzyciel hipoteczny, ale to co zostanie będzie zaspokajało pozostałych wierzycieli.

Splacony jeśli nie został uwzględniony w liście zgłoszonych wierzycieli do licytacji?

Martin9215 napisał:
Splacony jeśli nie został uwzględniony w liście zgłoszonych wierzycieli do licytacji?
Tak

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Martin9215 napisał:

Tak, wierzyciel hipoteczny zawsze ma pierwszeństwo w roszczeniu z nieruchomości

Powrót