Wystawienie faktur ZAiX, ZPAV i innym OZZ

• Autor wątku Autor wątku KiviM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KiviM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W moim pubie zaczęli pojawiać się przedstawiciele różnych organizacji od muzyki. Mam pub pod Warszawą, czyli wysokie opłaty za wszystko, a niska marża. ZPAV krzykną sobie 500zł miesięcznie. Próbowałam się bronić, że przez 6 dni w tygodni leci u mnie muzyka z radia bez opłat, a tylko w soboty jest DJ. Wtedy zaczęli mnie straszyć, że to w takim razie dyskoteka i prawie dwa razy wyższe opłaty. Straszyli policją i zamknięciem knajpy. Co zrobić? Podpisałam, ale ta kwota jest nie adekwatna do obrotów. Sama pracuję stoję za barem, bo nie stać mnie na pracowników.
Ja oczywiście rozumiem, że płacić trzeba, ale te stawki są po prostu za wysokie. Brak opcji negocjacji, bo zaczyna się straszenie. Totalna masakra.
Pomyślałam, że może zamiast kombinować jak nie płacić, to może można wystawić tym wszystkim "ściągaczom" fakturę. Np. za promocje tych wszystkich piosenek. Za reklamę się płaci, więc dlaczego nie potraktować odtwarzania jako reklamy utworów, które się puszcza? Albo jakąś formę obsługi.
Dla przykładu: puszczanie muzyki disco polo, zwiększa ryzyko awantur i zniszczeń, przy jednocześnie niższym obrocie na barze, więc zarobek nie rekompensuje strat. Ale trzeba zatrudnić dodatkowego ochroniarza, albo dwóch. Czy można tymi kosztami obarczyć ZAIX i in.?
Albo jakieś inne tego typu rozwiązanie?

KiviM napisał:
... Za reklamę się płaci, ...
Nikt u Ciebie jej nie zamawiał, a za nie zamówione usługi nie można pobierać opłat, pomijając fakt śmieszności Twoich, hm, dywagacji.

Śmieszne jest płacenie 15% obrotów tym wszystkim organizacjom za 4 dni kiedy muzyka jest puszczana. Śmieszne jest to, że umowy nie można było negocjować. Śmieszne było straszenie wpadnięciem policji i zamknięciem lokalu.
Śmieszne są te kosmiczne stawki.
Nie mam też umowy z żadnym browarem, ale dostaje od nich szklanki z logo, produkty barem, a nawet towar, dzięki czemu ich logo jest widoczne.
Jeśli nie chce ci się nad tym myśleć to nie trać czasu na odpisanie.

KiviM napisał:
... Jeśli nie chce ci się nad tym myśleć to nie trać czasu na odpisanie.
Śmieszne są Twoje pretensję do świata, że jest jaki jest. Czy ktoś Ciebie zmusza do odtwarzania cudzych utworów:?: Nie rób tego to nie będziesz musiał płacić.
KiviM napisał:
... Nie mam też umowy z żadnym browarem, ...
Zawierasz ją każdym razem zakupując u nich towar. Dziwaczny sposób myślenia.

PS.
Poszukaj alternatywnych źródeł muzyki udostępnianej nieodpłatnie.

Ostatnia edycja:
Może warto pomyśleć o muzyce, za która się nie płaci? Która nie jest objęta ZAIKS'ami, ZPAV'ami itp.

Powrót