Wystawienie faktury ue 28b

• Autor wątku Autor wątku Ximcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Ximcio

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam, pracuję na jdg, wykonuję zlecenie dla polskiej firmy ale w Niemczech. Mając A1. Zleceniodawca dostał informacje, że musimy podpisać umowy zlecenie i on musi nam a1 wystawić z tytułu umowy zlecenie i musimy swoją a1 cofnąć na jdg. Czy jeśli nie mam A1 na jdg to mogę nadal wystawić fakturę z vat ue 28b? Bo jeśli nie mam a1 na jdg to nie mogę też wykonać usługi za granicą, bo jak bez A1? A fakturę muszę wystawić, bo część pieniędzy jest z umowy zlecenie a druga część z faktury. Jak to rozwiązać jeśli nie mogę tskiej faktury wystawić?

Wg mnie pomieszałeś.
A1 to tylko dokument zusowski określający pod ustawodawstwo którego kraju podlegasz. Chodzi o składki ZUS - czyli w którym kraju masz płacić składki ZUS. tylko tyle.
A ty pytasz o VAT.
Dla VAT nie ma znaczenia A1 - bo A1 nic nie określa.
Brak A1 nie zabrania wykonywać usług. Możesz przecież sobie je wstecz uzyskać. To tylko potwierdza jaki był stan faktyczny - wiec i wstecz ZUS potwierdza.

Po drugie: jeżeli zakres umowy zlecenia pokrywa się z zakresem twojej działalności gospodarczej - to taki przychód z tego zlecenia rozliczasz w ramach działalności - a nie jako typowy zleceniobiorca.

Jeżeli chodzi o pytanie: wystawiasz normalnie fakturę.

Ostatnia edycja:
ok dzięki za odpowiedz

Powrót