Wystawienie faktury VAT po zawieszeniu dzialalnosci.

• Autor wątku Autor wątku Misiek4321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misiek4321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
moj poprzedni post zostal usuniety.

Prowadze zaklad lakierniczy samochodowy, w formie spolki cywilnej.
Podpisalem umowe z firma odszkodowawcza w 2014, dla ktorej to firmy pozyskalem klienta o odszkodowanie.
Podpisalem umowe i na tym sie moja rola zakonczyla, sprawa poszla do sadu, zostala wygrana w 2018.

W 2016 zawiesilem dzialalnosc.
W poczatku 2018 dostałem informacje, ze sprawa sie zakonczyla i mam wystawic fakture.

Czy moge wystawic fakture majac zawieszona dzialalnosc?
Majac zawieszona dzialalnosc, a konkretniej spolke.
Wg mnie usluga byla wykonana przed zawieszeniem dzialalnosci.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Co może robić wspólnik spółki w czasie jej zawieszenia? Po zawieszeniu działalności spółki cywilnej przedsiębiorca może wykonywać czynności związane z działalnością spółki, ale z okresu sprzed jej zawieszenia. Nie może natomiast wykonywać czynności i osiągać bieżących przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej. Może wykonywać działania niezbędne do zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów. Ma prawo przyjmować należności, musi obowiązkowo regulować zobowiązania, które powstały przed datą zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wspólnicy zbywali własne środki trwałe i wyposażenie spółki, czy uczestniczyli w postępowaniach sądowych, podatkowych i administracyjnych.

Tylko czy wystawienie faktury VAT, gdy w czasie zawieszenia spolka jest wykreslona z rejestru VAT kwalifikuje sie pod "ma prawo przyjmowac naleznosci" ?

"Zawieszenie" nie jest wykreśleniem z ewidencji.

Samo zawieszenie nie jednoznaczne z wykreśleniem z rejestru podatników VAT ale zawieszenie trwające dłużej niż 6 miesięcy jest jedną z przesłanek do wykreślenia z rejestru z urzędu przez NUS. Należy upewnić się, że nie została spółka wykreślona z rejestru, a jeśli tak należy się do US by przywrócili i tyle.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Powrót