Wystawienie "zaległych" faktur, za wynajem rikszy

• Autor wątku Autor wątku Lepracun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lepracun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracowalem jako kierowca rikszy elektrycznej w Holandii. Właścicielowi płaciłem tygodniowo pewną kwotę za wynajem rikszy, co uwzglednione jest w umowie.

Przez pewien okres czasu, z racji kiepskich warunków atmosferycznych, dogadałem sie z włascicielem na obnizenie kwoty najmu, także na fakturach widniała kwota niższa niz w umowie.

Niestety, współprace zakończylismy w kiepskiej atmosferze i właściciel zarządal dopłaty za wynajem, za okres w którym płaciłem mniej, do kwoty widniejącej na umowie.

Czy jest to z prawnego punktu widzenia dozwolone?

Czesc Lepracun, byłem jakiś czas temu związany z branżą riksiarską w Holandii. Troche mało sprecyzowaleś temat abym mógł Ci udzielić równie precyzyjnej odpowiedzi. Napisz więcej, o co dokładnie chodziło i dlaczego się rozstaliście. Ja z branży riksiarskiej byłem swego czasu zadowolony, pomogla mi wiele na dalszej drodze. Zwykle w firmach riksiarskich w Holandii płaci sie określoną stawkę za wynajem rikszy. Zawsze można się dogadać "po znajomości" z właścicielem o obniżenie tej stawki ze względu na np. jak napisałeś "warunki atmosferyczne" itp. Jeśli masz z nimi dobry kontakt, zwykle robią to z czystej uprzejmości, aby dać Ci zarobić. Jednak zawsze umowa Cię zobowiązuje... Nie wiem jakie były powody zakończenia pracy przez Ciebie bo nie napisałeś, czy pracowałeś mało na rikszy czy spowodowałeś wypadek czy inna sytuacja która naraziła właściciela na straty... musisz to sprecyzować. Z reguły tak to jest, że właściciele firm riksiarskich idą kierowcom na rękę. Nie wiem jaki był twój właściciel ale musisz sprecyzować co się stało, że zażądał zwrotu tej zniżki na wynajem. Wtedy postaram się bardziej pomóc.

Powrót