wystawiona faktura a odszkodowanie za nie swoja prace

• Autor wątku Autor wątku raf1122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raf1122

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Partner pracował około 2 lat u jednego inwestora (społka zo.o.). prace ogólnobudowlane bez firmy i faktur . kilka miesięcy temu poprosił mnie bym na 1 z robót wystawiła mu fakturę . mam firmę budowlana . bo inwestorowi była potrzebna . teraz inwestor przesłał do mnie pismo ze chce ode mnie odszkodowanie za wszystkie wykonane prace nawet te których wykonawcą był mój partner nie pracujący w mojej firmie.
czy ma do tego podstawy prawne? Inwestor twierdzi że tak , partner ma 2 światków że robił te prace na własna rękę bez udziału mojej firmy

Spółka z o.o. chce odszkodowanie za prace, które zleciła komuś na czarno?

A czy faktura określa jakie prace zostały w jej ramach wykonane i obejmuje te prace jakaś umowa? A do zgłaszania pracy na czarno służy Państwowa Inspekcja Pracy oraz UKS,.

To tylko pogratulować i życzyć dużo samozaparcia w udowadnianiu w sądzie co było treścią umowy, którą obejmuje faktura.

Fakt to mocno nierozsądne wystawiać takie faktury.
Niemniej jednak to chyba powód musiałby udowodnić, że to za co żąda odszkodowania było objęte umową a nie odwrotnie.

Prędzej Sąd da wiarę, że faktura obejmuje wszystkie wykonane czynności, niż to że pracował na czarno i nagle na jakiś wycinek postanowił wykorzystać firmanctwo by zafakturować jakiś mały kawałek. Jest to niewiarygodne i niezbyt rozsądne. Rozumiem, że partner był u Ciebie w tym okresie zatrudniony legalnie?

Powrót