Wyświetlanie filmów/koncertów

• Autor wątku Autor wątku Roisin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roisin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

zdaję sobie sprawę, że już wiele podobnych tematów tutaj być musiało, jednak chciałabym zapytać o kilka rzeczy związanych ze zgodą na wyświetlanie DVD (co mnie szczególnie interesuje ze względu na zainteresowanie show biznesem muzycznym), na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

1. Czy DVD z koncertem/show muzyczno-tanecznym/operą/operetką, ogólnie ze wszystkim związanym z pokazem muzycznym, czy muzyczno - choreograficznym wymaga innej zgody niż DVD z filmem fabularnym lub dokumentem? Czyli: czy w celu poproszenia o zgodę na wyświetlenie koncertu, czy podobnej formy muszę to zgłosić tylko do ZAiKS-u, czy mam szukać dystrybutora (bo nie jestem chyba w błędzie myśląc, że każde DVD wypuszczone na terenie Polski takowego posiada?).

2. Co w przypadku, gdy ktoś chce wyświetlić film/koncert z nośnika niedostępnego na terenie Polski, a który sprowadzany jest zza granicy? Kto wtedy dysponuje prawami do takich nagrań i od kogo należy mieć zgodę?

Witam,

co do zasady, aby móc publicznie rozpowszechniać (wyświetlać) jakieś utwory, trzeba mieć zgodę właścicieli praw autorskich (i ewentualnie pokrewnych) do tych utworów.

Zawsze trzeba zacząć od dystrybutora kopii do rozpowszechniania - to podstawa. Może on mieć wszystkie prawa autorskie (ewentualnie licencje z możliwością udzielania sub-licencji) lub nie - wtedy może wskazać, do kogo się udać - autorzy, producenci, wykonawcy, organizacje zbiorowego zarządzania...

Z reguły Organizacje Zbiorowego Zarządzania (np. Stowarzyszenie Filmowców Polskich, Związek Producentów Audio-Video) reprezentują wzajemnie zagranicznych artystów, wykonawców, etc.. .

Powrót