Wysyłanie cudzego dowodu osobistego

• Autor wątku Autor wątku terminator1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

terminator1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie :)

Mam skromne pytanko, sytuacja wygląda tak:

Ktoś dostał się do mojego maila i przesłał sobie skan mojego dowodu osobistego, po czym dostaję od tej osoby wiadomości ze skanami mojego dowodu osobistego i wiadomością, że dla zabawy owa osoba będzie rozsyłać po internecie te skany, chcę napisać tej osobie, że nie jest to zgodne z prawem i karane, ale nie wiem, który przepis to reguluje i jak to ując, proszę o pomoc, pozdrawiam.

Art.275 kk Posługiwanie się cudzym dokumentem
§ 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Skan można uznać za dokument?

A co z włamaniem na mejla i naruszenie tajemnicy korespondencji (chyba art 23 kc) - to już nie naruszenie prawa??

art. 267. kk
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ostatnia edycja:
Powrót