Wysyłanie mailingu z kupionej bazy a prawo ?

• Autor wątku Autor wątku dropsec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dropsec

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

Zakupiłem baze mailingową od pewnej firmy, która zapewniała że adresy są legalnie zdobyte i że wystarczy zapytać każdego odbiorcę o zgodę na otrzymywanie informacji handlowych. Zatem tak zrobiłem, i otrzymałem dziś telefon od pewnej Pani która pyta mnie skąd mam jej adres?

- Czy mam obowiązek odpowiedzieć jej na pytanie ?
- Czy grozi mi coś za to że wysłałem maila z zapytaniem o możliwość wysłania oferty handlowej zgodnie z ustawą ....?

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. (art.25 i 32)
Art. 25. 1. W przypadku zbierania danych osobowych nie od osoby, której one dotyczą, administrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę, bezpośrednio po utrwaleniu zebranych danych, o:
1) adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku gdy administratorem danych jest osoba fizyczna - o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i nazwisku,
2) celu i zakresie zbierania danych, a w szczególności o odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych,
3) źródle danych,
4) prawie wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania,
5) o uprawnieniach wynikających z art. 32 ust. 1 pkt 7 i 8.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli:
1) przepis innej ustawy przewiduje lub dopuszcza zbieranie danych osobowych bez wiedzy osoby, której dane dotyczą,
2) dane przewidziane do zebrania są ogólnie dostępne,
3) dane te są niezbędne do badań naukowych, dydaktycznych, historycznych, statystycznych lub badania opinii publicznej, ich przetwarzanie nie narusza praw lub wolności osoby, której dane dotyczą, a spełnienie wymagań określonych w ust. 1 wymagałoby nadmiernych nakładów lub zagrażałoby realizacji celu badania,
4) administrator danych nie przetwarza dalej zebranych danych po ich jednorazowym wykorzystaniu,
5) dane są przetwarzane przez administratora, o którym mowa w art. 3 ust. 1, na podstawie przepisów prawa,
6) osoba, której dane dotyczą, posiada informacje, o których mowa w ust. 1.

Ok odpowiedź bardzo wyczerpująca lecz nie wiem jak do końca to interpretować, tzn.:
1. Czy wobec powyższego wysłanie takiego zapytania do osoby jest zgodne z prawem czy też nie ?
2. Czy jeśli znajdę w internecie adres e-mail od kogoś , np. ktoś kto pisał jakiegoś posta na forum i zostawił tego maila (jest on widoczny dla wszystkich) to czy mogę mu wysłać zapytanie o ofertę ? (adres jego nie wpisuje do żadnej bazy zanim nie odpowie ta osoba że zgadza się na otrzymanie oferty)

1. jeśli autor bazy danych wszedł w posiadanie adresu legalnie - to może Pan wysłać. Właścicielce adresu, zgodnie z ustawą, powinien Pan udostępnić (a właściwie poprzedni właściciel sam powinien ją powiadomić) informację o źródle, z jakiego pozyskany został jej adres.

2. jeśli ktoś podaje swój e-mail jawnie na forum to jest on ogólnie dostępny.

A czy ma Pan na piśmie oświadczenie od poprzedniego właściciela bazy, że adresy zostały zebrane (i ewentualnie przetworzone) zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych?

Powrót