Wysyłanie ofert drogą elektroniczną

• Autor wątku Autor wątku Tomkattkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomkattkk

Witam,
Temat wydawał mi się z początku prosty, ale im więcej czytam tym mniej rozumiem jak to bywa ze mną jeśli chodzi o prawo. Prowadzę mały warsztat stolarski, głównie chodzi o meble ogrodowe, ogrodzenia, wiaty, altanki itd. Ostatnio wpadł mi do głowy pewien pomysł na rozkręcenie interesu i chce, żeby od strony prawnej wszystko było w porządku.

Przygotowałem specjalną ofertę dla gospodarstw agroturystycznych. Zebrałem też pokaźną ilość adresów mailowych. Teraz pytanie do Was, czy mogę tą ofertę masowo rozesłać pod te adresy ? Czy muszę przedtem wysłać zapytanie o możność wysłania takowej oferty ?

Z góry dziękuję.

Z informatora turystycznego, mam spis wszystkich adresów gospodarstw w Świętokrzyskiem i przy większości są adresy mailowe.

1. Jeśli szukasz informacji na ten temat w sieci, to zwróć uwagę na datę wpisu. Od 25 grudnia 2014 roku obowiązuje bowiem znowelizowana ustawa prawo telekomunikacyjne, art. 172.
Przepis prawny:
Art. 172
1. Zakazane jest używanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, chyba że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio wyraził na to zgodę.

2. Obecnie nie można wysyłać maili z ofertą handlową. Nie można też wysyłać mailem zapytania o wyrażenie zgody.

Telefon również mieści się w tej definicji.

Osobiście jak najbardziej, np. podczas pobytu w takim gospodarstwie.

Znana jest też taka praktyka, że dzwonisz do gospodarstwa w sprawie rezerwacji pobytu (to jest główna sprawa), a przy okazji pytasz o zgodę.

Przyznam, że jestem w szoku. Wpadłem na ten pomysł, który zresztą nie jest zbytnio oryginalny zważywszy na to, że moją skrzynkę mailową codziennie zasypują reklamy nie mówiąc o przeglądarce. Chciałem to po prostu zrobić i od nie chcenia napisałem na tym forum w razie coś. A tu proszę... No cóż szkoda

Ale mówisz, że osobiste odwiedziny o profilu reklamowym też są nie zgodne z prawem ?

Tomkattkk napisał:
moją skrzynkę mailową codziennie zasypują reklamy
Zapewne wyraziłeś na to zgodę. Zwłaszcza jeśli korzystasz a jakiegoś darmowego usługodawcy. Sprawdź regulamin. Też możesz wykupić taka rozsyłkę, może nawet mają odpowiadającą Ci grupę odbiorców.

Tomkattkk napisał:
nie mówiąc o przeglądarce
Wchodzisz na strony, które sprzedają miejsce reklamowe. Też możesz takie miejsce kupić.

Prawo telekomunikacyjne nie reguluje "osobistych" odwiedzin.

Powrót