Wysyłanie ofert handlowych na firmowe skrzynki

• Autor wątku Autor wątku t9omek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t9omek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, z tego co wiem można wysyłać oferty handlowe na firmowe skrzynki (email)
***mod***

Czy jako skrzynki firmowe mogę traktować adresy email opublikowane na panoramafirm ?

Nie chodzi mi o jakieś masowe wysyłanie kilku tyś wiadomości dziennie, tylko o ręczne wysłane i spersonalizowane oferty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czytaj forumprawne.org zanim zadasz pytanie.
Dla celu marketingu bezpośredniego nie możesz uzywać końcowych urządzeń telekomunikacyjnych, czyli aby legalnie użyć komputera do powyższego celu, musisz odłączyć komputer od sieci telekomunikacyjnej
art. 172 i 174 ustawy prawo telekomunikacyjne

loco1 napisał:
Możesz to dokładniej wyjaśnić?

a możesz ze zrozumieniem przeczytać art. 172 i 174 ustawy zanim zadasz dodatkowe pytanie ?
Zakazane jest używanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych dla celów marketingu bezpośredniego, czyli każdego urządzenia, które podłączysz do sieci telekomunikacyjnej np. komputer, serwer, telefon, smartfon.
Jeśli komputer odłączysz od sieci telekomunikacyjnej, wtedy nie spełnia definicji telekomunikacyjnego urządzenia końcowego i możesz go sobie używać do marketingu ile wlezie...
Jest wyjątek:
jeśli osoba z drugiego końca sieci telekomunikacyjnej wyrazi zgodę, a Ty masz jej zgodę w jakiś sposób utrwaloną, czy to na dysku, czy na papierze

Moje pytanie brzmi: w jaki sposób - tak, jak napisałaś - można wysyłać oferty handlowe na skrzynki emailowe, jeśli komputer będzie odłączony od sieci telekomunikacyjnej? Jak to zrobić od strony technicznej?

Wysłanie emaila kiedy komputer jest odłączony od internetu jest raczej niemożliwe :). Jak wygląda sprawa z wiadomościami od firm "Proszę o wyrażenie zgody na przesłanie oferty: " w takich wiadomościach znajdują się informacje o firmie np. NIP, adres www, itd. Chodzi mi o to czy to jest legalne ? przecież można powiedzieć że w takiej prośbie jest i tak przedstawiona oferta

loco1 napisał:
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób - tak, jak napisałaś - można wysyłać oferty handlowe na skrzynki emailowe, jeśli komputer będzie odłączony od sieci telekomunikacyjnej? Jak to zrobić od strony technicznej?

przecież zostało to już napisane wcześniej.
Zakazane jest używanie końcowych urządzeń telekomunikacyjnych dla celu marketingu[...]

Kwestia definicji, jest w ustawie:
końcowe urządzenie telekomunikacyjne, urządzenie podłączone do końcówki sieci (czyli np. komputer)

Kwestia celu:
marketing - promocja własnych towarów i usług

Jeśli więc masz komputer, podłączony do sieci i uzywasz go w tym celu, to jest chyba wyraźnie napisane, że jest to zakazane.

t9omek napisał:
Wysłanie emaila kiedy komputer jest odłączony od internetu jest raczej niemożliwe :). Jak wygląda sprawa z wiadomościami od firm "Proszę o wyrażenie zgody na przesłanie oferty: " w takich wiadomościach znajdują się informacje o firmie np. NIP, adres www, itd. Chodzi mi o to czy to jest legalne ? przecież można powiedzieć że w takiej prośbie jest i tak przedstawiona oferta

a to już kwestia wyjątku z art. 172, czytałeś ten artykuł ? Przeczytaj go, a potem dyskutuj na forum.
Musisz mieć uprzednio uzyskaną zgodę, czyli zanim skorzystasz z urządzenia dla celu marketingu, zgodę już powinieneś mieć zdobytą wcześniej i w art. 174 jest napisane jak ta zgoda musi być udokumentowana.
Na prawde nie będę cytować artykułów, zanim zadasz kolejne pytanie, przeczytaj art. 172, 174 z ustawy, tam jest jasno i wreszcie wyraźnie napisane.

W skrócie:
art. 172 i art. 174 ustawy prawo telekomunikacyjne zabraniają marketingu drogą internetową i telefoniczną.
Zabraniają wysyłania jakichkolwiek wiadomości email czy rozmów telefonicznych, z których wynika, że celem jest marketing.

Można telefonicznie czy internetowo umówić się na spotkanie: na kawę, na wycieczkę, na spacer, ale w treści przekazu email czy telefonicznego nie może być cienia wątpliwości, nie może paść ani jedno słowo o marketingu, że przy kawie, w autokarze, na spacerze.
Jeśli w emailu lub przez telefon padnie coś o marketingu, to będzie to uzycie urządzenia do marketingu, co jest zakazane.

Dopiero na spacerze, przy kawie, na wycieczce, można dać wizytówkę:
- Cześć, słuchaj... zapisz się na mojej stronie na newsletter...
albo dać papier do podpisania:
- wyrażam zgodę na spam telefoniczny i internetowy email ....@.... tel: 232XXX323

czy już jasne ?

więcej szczegółów na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej, jest opracowanie na temat spamu i jest wiele stron prawników, radców prawnych, którzy aspekty prawne nowelizacji wrzucili w net. Użyć google lub innej wyszukiwarki prosze

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
loco1 napisał:
Odpowiesz na pytanie z #5?

Oczywiście że technicznie nie jest to wykonalne. Moja porada była przewrotna.
Jeszcze raz odsyłam do suchej treści ustawy :D

Powrót