wysyłanie różnych prac własnych i ich ochrona

• Autor wątku Autor wątku Ojty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć :)

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa z wysyłaniem różnych swoich prac (projektów ubrań oraz prac literackich) do firm/szkół?
Jestem projektantką samoukiem i marzy mi się nawiązanie współpracy z jakąś firmą. Problem w tym, że wysyłając im moje prace nie mam żadnego zabezpieczenia, ponieważ zazwyczaj chcą aby kontaktować się z nimi przez specjalny formularz na stronie internetowej. W związku z tym nie mam w zanadrzu dowodu w postaci wysłanego maila.
Podobnie sytuacja wygląda z rekrutacją na studia filmowe. Prace wysyła się mailowo lub pocztą ale znowu - tak naprawdę nie ma się wpływu na to co się z nimi stanie. W przypadku maila mam dowód, ale jak szkoła życzy sobie aby prace były wysłanę pocztą to pojawia sie problem.

Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

Ojty napisał:
... tak naprawdę nie ma się wpływu na to co się z nimi stanie. ...
O jakim wpływie myślisz? Jeśli zostaną naruszone Twoje prawa autorskie będziesz miała prawo do roszczeń oraz do ścigania przestępstwa.

Tak, mogę się później z kimś sądzić, że projekt/pomysł fabularny był mój ale nie mam w takiej sytuacji (wysyłanie prac przez ich formularze na stronach internetowych lub pocztą) żadnego dowodu. Wysyłam maila - jest dowód w postaci wysłanego maila z załącznikami. Chodzi mi zatem o jakąś formę ochrony artystów "no-name" przed dużymi firmami.

Ojty napisał:
... Chodzi mi zatem o jakąś formę ochrony artystów "no-name" przed dużymi firmami.
Twoje utwory są chronione z mocy Ustawy.

PS.
O udowadnianiu autorstwa pisaliśmy wielokrotnie.

Powrót