Wytwarzanie urządzenia a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku piotrmonter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrmonter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Znalazłem w Internecie ( USA ) interesujące mnie urządzenie sportowe - przyrząd sportowy do szkolenia techniki.
Urządzenie jest mało skomplikowane - składa się z kilku metalowych rurek , trochę gumy i plastiku . Jestem w stanie samodzielnie je wykonać. Urządzenie nie posiada na sobie loga/marki . Urządzenie jest bardzo niszowe, mało popularne , mało rozpowszechnione i ciężko je dostać w europie.

Czy stworzenie "w garażu" urządzenia bardzo podobnego będzie rodziło niebezpieczeństwo zakończenia sprawy np. w sądzie (Zastanawiam się jak wygląda sprawa praw autorskich / plagiatu) ?

A może zmiana konstrukcji urządzenia w jakimś stopniu spowoduje brak niebezpieczeństwa naruszeń praw autorskich czy też niedozwolonego użycia wzoru przemysłowego ?

Urządzenie składa się z kilku elementów - co jeśli część urządzenia wykonam samodzielnie by połączyć je z głowicą urządzenia z USA ?

Czytając fora trafiłem na temat wzorów przemysłowych które stanowią równie ważny temat jak patenty.

W jaki sposób i gdzie można sprawdzić czy owe urządzenie jest chronione i w jaki sposób ?

Z góry dziękuję za pomoc w rozgryzieniu zagadnienia.

Piotr

Praw autorskich do tego urządzenia nie będzie. Więc na tej podstawie nie będziesz mieć problemów, w szczególności z tytułu plagiatu.

A możesz zapodać zdjęcie tego urządzenia?

Z opisu wynika, iż na pewno nie będziemy mieć do czynienia z prawem z patentu do wynalazku bo jak piszesz, urządzenie jest bardzo proste w swym wykonaniu. Nie widzę tu znamion do uzyskania prawa z patentu.

Ze wzorem przemysłowym tu nie będziemy mieć do czynienia bo forma z tego co przedstawiasz jest bardzo prosta, typowo funkcjonalna, w żaden sposób nie ma wpływu na estetykę wytworu.

Można ew. pomyśleć o wzorze użytkowym, lecz z informacji, które zapodałeś nie widzę także przesłanek do uzyskania prawa ochronnego na wzór użytkowy.

W mojej ocenie nie będzie tu dochodzić do naruszenia cudzych praw.

Sam dla własnego użytku domowego możesz to zrobić niezależnie od tego czy komuś przysługuje do tego prawo wyłączne czy nie.

W bazie Urzędu Patentowego można sprawdzić wynalazki, wzory przemysłowe i użytkowe, które zostały zgłoszone do ochrony, które podlegają ochronie, lub co do których ta ochrona wygasła i można z nich korzystać swobodnie.

Witam.

Sprecyzuję budowę urządzenia.

Budowa : stojak + głowica.

Stojak : konstrukcja z rury metalowej o małej średnicy , składająca się z kilku odcinków połączonych śrubami.

Głowica : element składający się z kilku dostępnych na rynku sprężyn , osłony gumowej chroniącej sprężyny , rurki metalowej , plastikowa łapa w której zamontowana jest mała piłka.

Jeśli zakupię głowicę i osadzę ją na własnym stojaku i rozpocznę sprzedaż , czy to będzie naruszało prawo ?

Jeśli wykonam własne urządzenie w całości dobierając według własnego widzi mi się elementy składowe dostępne na naszym rynku czy to będzie naruszenie prawa ?

Jeśli moja wersja będzie modyfikacją to czy spowoduje to naruszenie ?

Dziękuję za pomoc - Piotr.

Powrót