Wywiad środowiskowy

• Autor wątku Autor wątku julia000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julia000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałabym się zapytać, jeśli popełniłam przestępstwo, jestem nieletnia i odbędzie się sprawa w sądzie rodzinnym to czy podczas wywiadu środowiskowego, kurator albo też policja musi mówić o moim czynie np. w szkole pytając innych o mnie? Może nie mówić, że popełniłam takie, a takie przestepstwo tylko powiedzieć po prostu, że przekroczyłam prawo i muszą dowiedzieć się więcej o mnie. Czy moga po prostu nie ujawniać mojego czynu? Czy w ogóle mogą? Czy istnieje jakieś prawo nie pozwalające im ujawniać moich danych itp? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Wydaje mi się, że przy wywiadzie środowiskowym po prostu nawet nie powiedzą, że popełniłaś jakieś przestępstwo tylko będą o Ciebie wypytywac, o charakter, zachowanie, i różne takie tam rzeczy.

To zależy od kuratora sporządzającego wywiad. A tu-jak to w życiu-trafiają się różni.

kurator sporządzając wywiad środowiskowy w szkole na pewno się przedstawi i będzie wypytywał o twoje zachowanie w szkole jak sie uczysz a o tym co zrobiłaś raczej nie, ale taki wywiad musi przeprowadzić i nie tylko w szkole bo będzie też u sąsiadów wypytywać

_Kinia_ napisał:
będzie też u sąsiadów wypytywać
Niekoniecznie. Ci, których znam ( o wysokiej kulturze osobistej) nie wypytują sąsiadów o nieletnich ale nie ma w tej kwestii jakichś wyraźnych unormowań. Jeden z kolei powiedział w szkole, cyt:"oczywiście wyrok będzie!"co skończyło się moim telefonem i poważną rozmową z ową panią jako, że od wyroków to nie jest ona.

Powrót