Wywiezienie dziecka za granicę a złe traktowanie go

• Autor wątku Autor wątku Milena7890pr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milena7890pr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Mam taką sytuację. Moja sąsiadka źle wychowuje dzieci, często widuje ją pijana lub pod wpływem narkotyków. Opieka społeczna raz była na wywiadzie ale raczej nic nie zrobili. Z tego co wiem, ojciec dzieci się nimi nie interesuje. Dziś widziałam ją w takim stanie że serce mnie zabolało, szkoda mi tych dzieci. Dowiedziałam się też, że ma w planach wyjazd na stałe z kraju z tymi dzieciakami. Wtedy już całkiem zrobi tym dzieciom piekło z życia. Zamierzam powiadomić jutro mops ale czy oni mogą jakoś zablokować ten wyjazd albo zabrać dzieci do lepszego domu, jakiejś rodziny zastępczej? Proszę o odpowiedź....

Milena7890pr napisał:
Zamierzam powiadomić jutro mops ale czy oni mogą jakoś zablokować ten wyjazd albo zabrać dzieci do lepszego domu, jakiejś rodziny zastępczej?
Tak pracownik socjalny ma taką możliwość samodzielnie na miejscu interwencji w przypadku stwierdzenia przemocy w rodzinie albo też ośrodek pomocy społecznej może wystąpić do sądu rodzinnego o wygląd w sytuację dziecka a sąd ma prawo zastosować różnego rodzaju środki prawne w tym pieczę instytucjonalną, rodzinę zastępczną spokrewnioną lub zawodową itd.
Przepis prawny:
art. 2 ustawa o przeciwdziałaniu przemocy domowej
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1)członku rodziny - należy przez to rozumieć osobę najbliższą w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz.U. z 2020 r. poz. 1444 i 1517 oraz z 2021 r. poz. 1023), a także inną osobę wspólnie zamieszkującą lub gospodarującą;
2)przemocy w rodzinie - należy przez to rozumieć jednorazowe albo powtarzające się umyślne działanie lub zaniechanie naruszające prawa lub dobra osobiste osób wymienionych w pkt 1, w szczególności narażające te osoby na niebezpieczeństwo utraty życia, zdrowia, naruszające ich godność, nietykalność cielesną, wolność, w tym seksualną, powodujące szkody na ich zdrowiu fizycznym lub psychicznym, a także wywołujące cierpienia i krzywdy moralne u osób dotkniętych przemocą.
rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie.
Przepis prawny:
art. 12a ustawa o przeciwdziałaniu przemocy domowej (fragment)
1. W razie bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia dziecka w związku z przemocą w rodzinie pracownik socjalny wykonujący obowiązki służbowe ma prawo odebrać dziecko z rodziny i umieścić je u innej niezamieszkującej wspólnie osoby najbliższej, w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny, w rodzinie zastępczej lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej.
2. Tryb umieszczania dzieci w rodzinie zastępczej lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej regulują przepisy ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U. z 2020 r. poz. 821 oraz z 2021 r. poz. 159 i 1006).
3. Decyzję, o której mowa w ust. 1, pracownik socjalny podejmuje wspólnie z funkcjonariuszem Policji, a także z lekarzem, lub ratownikiem medycznym, lub pielęgniarką. Przepisy art. 59810, art. 59811 § 3 i art. 59812 § 1 zdanie pierwsze ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego stosuje się odpowiednio.
4. Pracownik socjalny ma obowiązek niezwłocznego powiadomienia sądu opiekuńczego, nie później niż w ciągu 24 godzin, o odebraniu dziecka z rodziny i umieszczeniu go u niezamieszkującej wspólnie osoby najbliższej, w rodzinie zastępczej lub w placówce opiekuńczo-wychowawczej.

Powrót