wywłaszczenie ziemi!

• Autor wątku Autor wątku bbaassiiaapp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbaassiiaapp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wywłaszczona ziemia ? jaK SIĘ ZABRAĆ DO TEGO???

witam.
Moj dziadek od lat starał się o zwrot
ziemi w Drzewicy( teraz nie żyje a ja jestem jego jedyna spadkobierczynią). Okazało się ze część ziemi o którą się starał
została wywłaszczona na ogródki. jak się okazało decyzja o uwłaszczeniu została nadana. Mam w związku z tym pytaniem? Czy
należy mi się jakieś odszkodowanie? jeśli tak to gdzie mam się zgłosić , do kogo pisać pisma? pozostaje jeszcze druga cześć działek.
jak się okazało prywatne osoby pobudowały domy ( ale na swojej ziemi ) ale wykorzystały i do dnia dzisiejszego wykorzystują ziemie
należąca do dziadka jaka formę rekreacji( na ziemi należącej do dziadka posadzili drzewa, porobili piaskownice dla dzieci itp, traktują
to jak swoja własność i jako całość. Czy mam prawo do tej ziemi?

Mamy tu kilka problemów. Może zacznijmy od wywłaszczenia.
1. Kiedy do niego doszło?
2. Czy jest Pani w posiadaniu tej decyzji?
3. Czy całość wywłaszczonej ziemi została wykorzystana zgodnie z decyzją?

1. Wywłaszczenie ziemi nastąpiło w latach 70.
2. Posiadam decyzję o wywłaszczeniu, a także postanowienie wg którego " postanawia się zawiesić postępowanie z urzędu w sprawie zwrotu nieruchomości przez ( imię i nazwisko dziadka. On kilkanaście lat temu starał się o zwrot. Lecz zakończyło się to fiaskiem i dlatego teraz ja staram się cokolwiek odzyskać.
3. W decyzji podano współrzędne działek. wynika iż cześć działek, które zostały wymienione w piśmie zostały wykorzystane zgodnie z celem określonym w decyzji pouwłaszczeniowej ( na ogródki , siec wodociągową). pozostałe działki o których mowa jest w piśmie są używane nieprawnie przez osoby trzeciie.

Posiadam także mapy z roku 1979 oraz nowszą. Przedstawiają podział działek. Dlatego wiem w którym miejscu Drzewicy działki zostały wywłaszczone oraz te, na których osoby trzecie traktują je jako swoje. a także wypis z rejestru gruntów.

Co do odszkodowania- mogło dojść do przedawnienia. Czy dziadek żądał zwrotu całej nieruchomości czy części?

Na podstawie decyzji wynika iż żądał całej wywłaszczonej części. Dziadek starał się także odzyskać pieniądze od jednej rodziny, która "zagarnęła" sobie kawałek ziemi. niestety nie zdążył.

Powrót