Wywóz śmieci, nałożone ograniczenie.

• Autor wątku Autor wątku Jagis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jagis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam pytanie odnośnie wywożenia śmieci niesegregowanych.
Mieszkam na wsi i za wywóz śmieci odpowiedzialna jest gmina Trawniki. Nie segreguje śmieci, ponieważ nie mam na, to czasu, pracuje po 10-12h, jednak płacę podwójnie za ten wywóz (6zł – segregowane, 12zł - niesegregowane).
Osobom, które segregują przysługuje śmietnik 120l + 3 worki i do dzisiaj osobom ,które nie segregowały także, to przysługiwało.
Dzisiejszego dnia pewna pani z urzędu gminy zadzwoniła do mnie i poinformowała mnie, że od najbliższego miesiąca będzie ode mnie zabierany tylko śmietnik 120l i nie przysługują mi już dodatkowe 3 worki, bo nie segreguje śmieci. Bardzo mnie to zdziwiło i zdenerwowało , ponieważ płacę podwójnie za śmieci niesegregowane i jeszcze ograniczają mi ilościową możliwość wywozu ich.
W domu mieszka 3 osoby i na te trzy osoby jest tylko mały śmietniczek. Jest, to dla mnie niepojęte..
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, co mam zrobić. Nie znam się dobrze na prawie, szukałem ustaw, lecz nie mogę nic znaleźć co mi pomoże w mojej sytuacji.

Sprawdź co Regulamin czystości i porządku w gminie mówi na temat dostarczania pojemników. Jak Twój jest za mały, a regulamin to dopuszcza, kup sobie większy pojemnik.

PS.
Przepis prawny:
UCHWAŁA Nr XXI/153/13 RADY GMINY TRAWNIKI z dnia 21 marca 2013 r. w sprawie regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Trawniki.

§ 4. Ustala się następujące rodzaje pojemników przeznaczonych do zbierania odpadów komunalnych:
1) pojemniki na zmieszane odpady komunalne na terenie nieruchomości:
a) znormalizowane pojemniki koloru czarnego lub szarego lub kontenery o pojemności: 60 l, 120 l, 240 l, 1100 l, 7000 l;

Kupuj, masz spory wybór. Przy odpadach niesegregowanych nie możesz odpadów zbierać w samych workach.

Powrót