wyższość dokumentu spadkowego

• Autor wątku Autor wątku mirekjl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirekjl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Podałem kiedyś pewną osobę jako osobę uprawnioną do odbioru wkładu w kasie zapomogowo-pożyczkowej w zakładzie pracy w razie mojej śmierci. W testamencie chcę podać inną osobę, ktorej przypadłby spadek po mnie (aktywa fimansowe, w tym również wkład z kasy zapomogowo-pożyczkowej, ponieważ nie chcę dzielić tych aktywów między różne osoby). Mam pytanie o to, który z tych dokumentów jest ważniejszy prawnie, czy jest to upoważnienie do odbioru wkładu, czy testament. Obie osoby nie są krewnymi typu zstępni czy wstępni. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

mirekjl napisał:
Mam pytanie o to, który z tych dokumentów jest ważniejszy prawnie, czy jest to upoważnienie do odbioru wkładu, czy testament.
W kontekście tego wkładu w kasie ważniejsza jest ta pisemna deklaracja ponieważ środki tam zgromadzone nie wchodzą w skład spadku (w przypadku sporządzenia deklaracji) a więc nie będą objęte testamentem. Pozostaje więc albo wycofać deklarację w ogóle albo zmienić jej treść poprzez wskazanie innej osoby (tj. spadkobiercy testamentowego) - w przeciwnym razie prawo do środków będzie miała osoba wskazana w deklaracji obecnie złożonej.

Powrót