Witam!
Mam taki temat, Mam mieszkanie, na którego księdze wieczystej znalazły się wpisy od komornika, na dzień dzisiejszy egzekucje zostały umorzone z mocy prawa, licytacja nigdy się nie odbyła, z niektórymi wierzycielami została zawarta ugoda. Wpisy z księgi wieczystej zostały usunięte. Pozostała tylko pożyczka hipoteczna kaucyjna w wysokości 100 tys. na księdze, mieszkanie wartość ok.160 tys. zł. W międzyczasie zmarł mąż i po podziale spadku przypadła mi 4/6 udziału a reszta córce. Posiadam emeryturę, z której są pobierane zadłużenia.
Chciałabym swoją część darować córce .Mam pytanie czy w związku z tym, ze widnieje w księdze niespłacony kredyt hipoteczny a reszta księgi jest wolna od wpisów można taką darowiznę zrobić?
Jeżeli Sąd uznałby darowiznę na rzecz córki za bezskuteczną to co dzieje się dalej? Przeczytałam, że darowana część mieszkania do mnie nie wraca i następuje egzekucja z tej darowanej córce części. Na jakich zasadach to się odbywa. Czy córka imiennie jest pozwana do Sądu, czy egzekucja jest jest prowadzona z jej majątku i wynagrodzenia czy tylko z części darowanej?
Nie wiem czy to wszystko co przeczytałam na forach dobrze zrozumiałam.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam