Wznowienie postępowania alimentacyjnego na pełnoletnie dziecko

• Autor wątku Autor wątku kajopol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajopol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
potrzebuje pomocy w sprawie odnowienia płacenia alimentów przez mojego ojca.
Sprawa wygląda tak: W 1996 roku przyznano nam alimenty. Ojciec był nie spłacalny więc w roku 2005 moja mama złożyła wniosek o spłatę zaległej części alimentów. Pieniądze zostały zściągnięte i od tamtego czasu nie dostawałam alimentów. Zadzwoniłam do komornika z prośbą o poradę dot. wznowienia pobierania alimentów. Pani powiedziała że mam wysłać wniosek o alimenty i ewentualnie o zaległe.
Problem polega na tym że nie mam pojęcia jak napisać owe wnioski i za jaki okres domagać się alimentów zaległych... tak na zdrowy rozsądek.
Gdyby udała mi się ruszyć sprawę czy możliwe byłoby podwyższenie kwoty: 170zł- miałam wtedy 6 lat + 220zł otrzymywał mój brat obecnie w wieku 32lat i jest w stanie sam się utrzymać.
Studiuje dziennie poza miejscem zamieszkania (160km), nie mam możliwości podjęcia pracy stałej pobieram stypendium socjalne oraz otrzymuje pomoc od matki i ojczyma lecz czasami jest ciężko z opłatami.
Z góry dziękuje za pomoc.
Z poważaniem
Kaja

Czyli w tej chwili ma Pani 25 lat. W tym wieku powinna Pani zakonczyc edukacje, zatem powinna Pani byc samodzielna, ojciec powinien wytoczyc powodztwo o zniesienie obowiazku i tyle. Natomiast co do zaleglosci - moze Pani zlozyc wniosek o alimemty zalegle z ostatnich 3 lat, a jesli sprawa nie byla wycofana od konornika to zlozyc wniosek o egzekucje wczesniejszych. Zwrocic sie do matki o pisemne przedstawienie( dokumenty od komornika) za jaki okres udalo jej sie wyegzekwowac i jakie kwoty.
Moze Pani zlozyc wniosek o egzekucje biezacych, ale ojciec moze w przyszlosci zlozyc pozew o zniesienie z data wsteczna, wtedy pobrane kwoty podlegaja zwrotowi.

Powrót