wznowienie postepowania

• Autor wątku Autor wątku pawelec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Podczas procesu karnego w którym nie miałem obrońcy i zapadł już wyrok nie zgłaszałem faktu leczenia sie w poradni psychiatrycznej i zażywania leków. Nie zgłaszałem tego gdyż w małym miasteczku takie wieści roznoszą się szybko. Obecnie dowiedziałem się, że jeden z leków które wówczas zażywałem jest ujęty w Ustawie o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii; z dnia 26 października 2000r (Dz.U. z dnia27 listopada 2000 r) jako substancja psychotropowa grupy IV-P. Zachodzi całkiem uzasadniona obawa, że ten lek miał wpływ na moje postępowanie podczas rozprawy. Czy na takiej podstawie mogę wnieść wniosek o wznowienie postępowania zakończonego prawomocnym wyrokiem. Czy w takiej sytuacji obrońca z urzędu może być mi przyznany aby ten wniosek podpisać

Sorry :!: pomyliłem ustawy, bo jest już nowsza USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. Nr 179, poz. 1485) jednak co do leku októrym pisałem nic się nie zmieniło nadal tam jest.

I jeszcze jedno wazne w tej sprawie
Sąd Najwyższy Izba Karna w W-wie, rozpatrując zagadnienie prawne ?Czy pojecie ?środka odurzającego? w rozumieniu art. 178a par 1 k.k. obejmuje wyłącznie środki odurzające wskazane w art. 4pkt 26 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku, o przeciwdziałaniu narkomani ? Sygn. akt I KZP 36/06 UCHWALIŁ, ze ?pojęcie środka odurzającego w rozumieniu art. 178a k.k. obejmuje nie tylko środki odurzające wskazane w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, lecz również inne substancje pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, działające na ośrodkowy układ nerwowy, których użycie powoduje obniżenie sprawności w zakresie kierowania pojazdem. Wydaje mi sie, że skoro nie mogę prowadzic pojazdu po czymś takim tzn. jest to nawet przestepstwem, to czy moje działania w sadzie bez udziału adwokata i zażywanie leków psychotropowych nie daje innego spojrzenia na zgromadzony w takich okolicznościach materiał dowodowy, czy nie powinno to skutkowac uchyleniem wyroku w
całości.

Powrót