Wznowienie studiów i przeniesienie na inną uczelnie UW->UG

• Autor wątku Autor wątku mforemka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mforemka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich!

W październiku 2018r. nieukończywszy trzeciego roku zostałem skreślony z listy studentów prawa na UW. Powodem była rezygnacja z kierunku (niepodejście do egzaminów) związana z chęcią jego zmiany, jak i zły stan zdrowia mój oraz członka najbliższej rodziny.
Zgodnie z regulaminem wiem, że mogę starać się o wznowienie studiów po rozliczeniu się finansowym z uczelnią. Jednak od nowego roku akademickiego chciałbym studiować prawo na UG ze względu na to, że znajduję się on najbliżej mojego stałego miejsca zamieszkania (mając na uwadzę zdrowie czł. rodz. jak i własne, nie wyobrażam sobie obecnie stud. w Warszawie). Tu pojawiają się moje pytania.
1. Czy mogę zaraz po wznowieniu studiów na UW złożyć wniosek o przeniesienie na UG?
2. Co najważniejsze, na ile realne według Waszej wiedzy jest zarówno wyrażenie zgody przez dziekana na wznowienie studiów, jak i wyrażenie zgody rektora drugiej uczelni na przeniesienie wraz z zaliczeniem ukończonych dwóch lat studiów (po ewentualnym zaliczeniu różnic programowych)?
3.I czy takie podania mogę składać już teraz, czy powinienem i tak poczekać do końca roku akademickiego?

Do tej pory po przeczytaniu wyłącznie regulaminów studiów wydawało mi się to niemalże formalnością, jednak po przyjrzeniu się z bliska, czyli przeczytaniu wpisów odnośnie przenosin szczególnie na UG zauważyłem, że przeniesienie rzadko jest łatwe do osiągnięcia. Czy ma ktoś z Was dokładniejszą wiedzę na ten temat?
Dziękuję!

Powrót