Wznowienie uchylonego postępowania komorniczego

• Autor wątku Autor wątku lidka1666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lidka1666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Mam do Panstwa pytanie. Miałam dług komorniczy. W dniu 14.03.2018 otrzymałam od komornika nadpłatę oraz pismo w którym było:
Komornik postanawia:
1. Prowadzone w powyższej sprawie postępowanie umorzyc na podstwie art.825 pkt. 1kpc.
2. Koszty postępowania ustalić na kwotę 277,94
3. Stwierdzic, ze koszty zostały wyegzekwowane od dłużnika.
Oraz postanowienie:
Uchylic z dniem dzisiejszym zajecie wierzytelnosci dłużnika dokonane w powyższej sprawie w dniu 04.09.2017 w urząd skabowy Krakow-Prądnik.

W dniu dzisiejszym odebrałam wezwanie do komornika więc odrazu skontaktowałam się z nim telefonicznie. Komornik poinformował mnie że pomylili sie w obliczeniach bo nikt z Nas nie jest nie omylny i stwierdził że muszę im spłacić zadłużenie.Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam

Teraz mam pytanie. Czy postępowanie komornika jest słuszne? i czy będę musiała ten dług spłacić?

Komornik musi na początek sprostować swoją omyłkę pisarską w punkcie 3 odrębnym postanowieniem. Ma też obowiązek uzupełnić wydane postanowienie o wezwanie Cię do wpłaty całości lub reszty kosztów w terminie 7-miu dni od daty otrzymania uzupełnienia.

Co do słuszności kosztów to są one zawsze słuszne jeśli egzekucja była celowa. Z kolei wysokość kosztów jest uzależniona od wysokości świadczenia do wyegzekwowania (opłata stosunkowa 5 % nie mniej niż ok. 180 zł) oraz poniesionych przez komornika wydatków w gotówce.

Ostatnia edycja:
Krispl jesteś pewny, że komornik może w ramach sprostowania postanowienia zmienić w sumie jego merytoryczną treść?

Jeśli nastąpiły nowe okoliczności.

ok. ale jeżeli nie ma nowych okoliczności, tylko jest błąd organu egzekucyjnego, to według mnie nie można tego sprostować jako omyłki pisarskiej i z prawomocnego postanowienia stwierdzającego, że wszystkie koszty zostały zapłacone, zrobić postanowienie wzywające do zapłaty kosztów.

Rzeczywiście obowiązuje ogólna zasada że postanowienia końcowe nie mogą ani zmieniane ani też uchylane - tak art.359 KPC. Ale mamy tu oczywiście do czynienia z omyłką pisarska komornika co do pokrycia kosztów egzekucyjnych, który zamiast wezwać dłużnika w punkcie 3 do wpłaty np. całości czy reszty niepokrytych kosztów stwierdził omyłkowo, że koszty zostały już wyegzekwowane. Pomijam już kwestię że punkt 2 postanowienia winien brzmieć następująco:

"2. Koszty postępowania ustalić na kwotę 277,94 zł i obciążyć nimi w całości dłużnika."

a punkt 3

"3. Na podstawie art.49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji wezwać dłużnika do wpłaty całości kosztów w kwocie 277,94 zł w terminie 7-miu dni od daty otrzymania niniejszego postanowienia".

Dopiero takie orzeczenie komornika w całości stanowi tytuł wykonawczy wydany przeciwko dłużnikowi. Określa wysokość kosztów, stronę obciążoną kosztami oraz termin ich zapłaty. W mojej ocenie zastosować można art.350 KPC w zw. z art.13 par. 2 KPC.

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Ale mamy tu oczywiście do czynienia z omyłką pisarska komornika co do pokrycia kosztów egzekucyjnych
Nie jestem tego co do końca pewien.
Zauważ, że sprostowanie postanowienia nie może prowadzić do merytorycznej zmiany jego treści.
Omyłka musi być oczywista i widoczna dla każdego. Wymienia się tu błędy ortograficzne, użycie niewłaściwej nazwy strony, błędy rachunkowe itp, ale nie błędne rozstrzygnięcie, które może być zmienione tylko na drodze skargi lub przez sąd w trybie art. 759 par 2 kpc.
Jeżeli z sentencji postanowienia i z uzasadnienia wynikało, iż koszty egzekucyjne zostały zapłacone, to nie jest to omyłka którą można sprostować, tylko błędne rozstrzygnięcie, które mogło być zaskarżone.
Co innego gdyby w sentencji postanowienie było obciążyć dłużnika i wezwać do zapłaty, a w uzasadnieniu do niego stwierdzone, że dłużnik koszty zapłacił. To, według mnie, byłaby oczywista i widoczna omyłka, którą można sprostować.
Jak zauważyłeś, w rozpatrywanym przypadku, nie tylko miałbyś do czynienie ze sprostowaniem, ale musiałoby też dojść do uzupełnienia postanowienia, a uzupełnienie postanowienia jest na wniosek strony, złożony w terminie 2 tygodni od doręczenia.
W postępowaniu egzekucyjnym zastosowanie ma nie tylko art. 350 kpc, ale też 365 par. 1 kpc mówiący o związaniu prawomocnym orzeczeniem.

Ale to czy dłużnik zapłacił koszty czy też nic nie zapłacił wynika bezpośrednio z akt sprawy egzekucyjnej. Jeśli dłużnik nie dokonał żadnej wpłaty komornikowi do sprawy to jak mógł pokryć w takim razie koszty egzekucyjne ? Wydaje się, że jest to ewidentna omyłka i należy ją sprostować, gdyż nie odzwierciedla stanu rzeczywistego z akt sprawy.

Krispl, zastosowanie ma tutaj art. 350 kpc na takich samych zasadach jak w procesie.
Jeżeli sąd się, za przeproszeniem, walnie i wyda błędne orzeczenie i gdyby nawet sędzia uznał, że go chwilowo zamroczyło, to nie może zmienić merytorycznej treści orzeczenia przez sprostowanie tylko w ramach zażalenia/apelacji.
Tak samo komornik, jeżeli stwierdził, że koszty zostały zapłacone w sentencji i to samo wynika z uzasadnienia, to nikt tego nie uzna za oczywistą omyłkę.
Przejrzyj komentarze i orzeczenia do art. 350 kpc. Sprostowanie orzeczenia nie może oznaczać jego merytorycznej zmiany, inaczej zawsze i wszystko mógłbyś zmienić, uznając to za oczywistą omyłkę i dotyczyłoby to też orzeczeń sądowych.
Byłby jeden wielki galimatias.
Zauważ, iż art. 350 kpc ma zastosowanie bez względu na upływ czasu. Nie możesz po latach stwierdzić, iż jednak ci się pomyliło i należy wezwać dłużnika do zapłaty kosztów.
Jeżeli komornik nie obciążył dłużnika kosztami i nie wezwał go do zapłaty, choć miał do tego prawo, to po prostu jest to strata komornika, zgodnie z paremią chyba, nie rzymską, iż "głuchy i ślepy nie powinien grać w karty"

Powrót