Wzór pisma do sądu o obniżenie pobieranej kwoty przez komornika

• Autor wątku Autor wątku memo747
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memo747

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam serdecznie,

Czy ktoś z Państwa posiada albo podpowie gdzie znaleźć wzór pisma do sądu o obniżenie pobieranej kwoty z wynagrodzenia przez komornika. Czy taki wzór istnieje? Nie mam pojęcia co tam trzeba napisać, czy trzeba powołać się na jakieś paragrafy? Czy trzeba wykazać jakieś dowody? Potrzebuje napisać takie pismo aby na krótki okres czasu (3 miesiące chyba starczą) komornik pobierał mniej pieniędzy z wypłaty z uwagi na mocne pogorszenie zdrowia zadłużonego. Osoba, która ma komornika nie stać ją na wszystkie leki

Byliśmy u komornika z taką prośbą a on powiedział, że trzeba pisać do sądu

memo747 napisał:
Czy ktoś z Państwa posiada albo podpowie gdzie znaleźć wzór pisma do sądu o obniżenie pobieranej kwoty z wynagrodzenia przez komornika. Czy taki wzór istnieje?
pierwszy raz o takim czymś słyszę,
memo747 napisał:
Byliśmy u komornika z taką prośbą a on powiedział, że trzeba pisać do sądu
a dokładnie co powiedział?

robinson21 napisał:
pierwszy raz o takim czymś słyszę,

a dokładnie co powiedział?

3 lata temu kiedy bliska mi osoba z uwagi na zły stan zdrowia = bardzo duże wydatki na leki komornik sam z siebie obniżył kwotę zajmowaną z wypłaty do 30% na okres 2 lub 3 miesięcy.
Teraz kiedy sytuacja jest podobna bliska mi osoba poszła rozmawiać z komornikiem czy nie mógł by znowu obniżyć tej kwoty to komornik powiedział, że się pozmieniało i teraz nie może i, że trzeba pisać podanie do sądu o obniżenie kwoty, że on teraz nic nie może zrobić, że o wszystko trzeba pisać pisma do sądu

ja bym spróbował napisać wniosek do komornika oraz dołączył dokumenty potwierdzające ciężką chorobę oraz przedstawił swoją sytuację finansową jak i materialną. We wniosku wnioskowałbym aby komornik zwrócił się do wierzyciela o wyrażenie zgody na zmniejszenie zajęcia na dany okres - tylko to przychodzi mi na myśl, oficjalnego wzoru pisma możesz nie znaleźć,

Powrót