wzór prośby o zawieszenie wykonania kary

• Autor wątku Autor wątku Ancina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ancina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam, mam goraca prosbe potrzebuje wzoru bo kompletnie nie wiem jak napisac prosbe o zawieszenie kary- choc też nie wiem czy to dokładnie ma byc zawieszone hmmm grunt zeby nie poszedł siedziec.. opisze po krutce moj ojceic dostał kiedys wyrok zawiasy (10 mc) za nie spłacenie kredytu, nie spłacił tego przez ten okreslony czas jaki mu wyznaczył sad ani złotówki, odstał teraz wezwanie na spraew gdzie przedmiotem ma byc odwieszenie kary (10 mc )ale moj ojciec jest chory ma wrzody i Boreliozę nie ma dochodu zadnego nie dostaje tez zadnych zasiłkow z OPS-u i tak naprawede nie ma jak nawet teraz tego zapłacic zeby nie isc siedziec . czy mozna to jakos odroczyc ? jak to ując na co sie powołac ? bede wdzieczna za szybka pomoc

Skoro dopiero ma być posiedzenie w sprawie ewentualnego zarządzenia kary to nie trzeba nawet nic pisać. Wystarczy, że ojciec zbierze wszelkie dowody tego o czym napisałaś (w tym dokumentację medyczną) i przedstawi to Sądowi ustnie na posiedzeniu. Sąd oceni sytuację i wyda postanowienie, od którego będzie można złożyć odwołanie.

aha a jeszcze jedno w tym dniu ma wizyte u lekaza na gastroskopie to mamy pisac o przesuniecie posiedzenia i jak to ewentualnie napisac czy wysłac zwlnienie od lekarza do sadu , bo słyszałam ze tak sie robi , i wtedy sad auyomatycznie przesuwa rozprawe na inny termin z góry ślicznie dziekuje za odpowiedz :)

ja bym radził jednak się stawić, Sądy się denerwują, jak im ktoś nie przychodzi, no chyba że macie ewidentną kolizję terminów i nie uda się wam zdążyć

Jeśli chodzi o usprawiedliwienie od lekarza to najlepiej gdyby było to zaświadczenie od lekarza sądowego, że skazany nie może się stawić w Sądzie z uwagi na chorobę. Inne usprawiedliwienia Sąd samodzielnie ocenia i nie musi uwzględnić więc może potraktować różnie jeśli nie będą przekonujące.

jasna cholera na ta gasroskopie czekamy 1,5 mc... ale jesli tak piszecie to faktycznie moze lepiej nie denerwowac sadu pozniej beda krzywo patrzyc ze człowiek unika sprawiedliwosci . jeszcze raz dziekuje

W kwestii usprawiedliwienia nieobecności zawsze można napisać wniosek o takie usprawiedliwienie dołączając kopię dokumentu potwierdzającego badanie i wskazując że na badanie długo się czekało. Może jednak Sąd to uwzględni.

Powrót