Wzór przemyslowy

• Autor wątku Autor wątku wooden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wooden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jakieś dwa lata temu zaczęłam produkować pewien rodzaj łóżek niedostępnych jeszcze na Polskim rynku. Niestety nie opatentowałam wzoru. Od tego czasu mnóstwo osób zaczęło je sprzedawać, z czym się zdążyłam pogodzić. Niestety w ostatnim miesiącu jedna z firm postanowiła opatentować łóżko jako wzór przemysłowy. Ponieważ nikt tego nie zrobił do tej pory, uzyskali pozytywną odpowiedź i obecnie łóżko jest chronione.

Czy to jest zgodne z prawem? Czy to oznacza, że muszę zaprzestać sprzedaży łóżek, mimo że wzór pojawił się u mnie jakieś dwa lata temu (na co mam dowody, w postaci daty pierwszej publikacji) a ta firma na rynku pojawiła się może ze 3 miesiąc temu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam;)

wooden napisał:
... nie opatentowałam wzoru. ...
Jeśli już to nie uzyskałem prawa z rejestracji wzoru.

Przepis prawny:
Art. 117.
1. Do unieważnienia prawa z rejestracji wzoru przemysłowego przepisy art. 89 stosuje się odpowiednio.
2. Podstawą do unieważnienia prawa z rejestracji może być również stwierdzenie, że wykorzystywanie wzoru przemysłowego narusza prawa osobiste lub majątkowe osób trzecich.
Przepis prawny:
Art. 89.
1. Patent może być unieważniony w całości lub w części, na wniosek każdej osoby, która ma w tym interes prawny, jeżeli wykaże ona, że nie zostały spełnione ustawowe warunki wymagane do uzyskania patentu.
2. Prokurator Generalny Rzeczypospolitej Polskiej lub Prezes Urzędu Patentowego może w interesie publicznym wystąpić z wnioskiem o unieważnienie patentu al-bo przystąpić do toczącego się postępowania w sprawie.

Z uwagi na to polecam lekturę całej Ustawy Prawo własności przemysłowej z naciskiem na Art. 11. ust. 1. oraz cały Tytuł II, Dział IV.

Ostatnia edycja:
Powrót