Wzór użytkowy - umowa o przeniesienie własności intelektualnej

• Autor wątku Autor wątku Treex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Treex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ mam dość - wydaje mi się - nietypową sprawę i może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc. Sprawa dotyczy zastrzeżenie wzoru użytkowego.

Będąc na studiach wykonałem projekt w ramach zaliczenia przedmiotu. Robiłem to w grupie dwuosobowej (czyt. ja i współautorka). Praca zyskała uznanie i prowadzący zaproponował, żebyśmy w ramach uczelni zgłosili zastrzeżenie wzoru użytkowego na rozwiązanie z projektu. Wniosek został złożony blisko rok temu. Otrzymaliśmy numer zgłoszenia i pierwsze, wstępne, oświadczenie, że takie rozwiązanie dotychczas nie istniało, więc procedura zgłoszenia może być kontynuowana. Uczelnia była do tej pory naszym "przedstawicielem" w Urzędzie Patentowym. Problem pojawił się stosunkowo niedawno w momencie, gdy Pan rzecznik uczelni zaprezentował nam "Umowę o przeniesienie własności intelektualnej", która nam - osobom nie mającym rozeznania w prawie, wydawała się mało korzystna. Po konsultacji z innym prawnikiem dostaliśmy wskazówkę, żeby w żadnym razie nie podpisywać tej umowy.

Skoro wniosek został złożony przez uczelnię, czy jest możliwość prowadzenia dalej tego wniosku samodzielnie (z ramienia zaufanego prawnika) pokrywając wszystkie dalsze koszty? Nie chcemy składać wniosku na nowo, bo szkoda Nam tego roku, gdzie procedura jest w toku i jesteśmy na dobrej drodze do otrzymania ochrony. Nie wydaje mi się, żebyśmy podpisywali jakiekolwiek dokumenty, które stwierdzałyby, że uczelnia jest wyłącznym "prowadzącym" naszego zgłoszenia. Nie wiem też jak wygląda sytuacja z kosztami, które uczelnia pokryła do tej pory tj. zgłoszenie i opłaty administracyjne. Czy jest możliwość żeby to jakoś uregulować? A może jest jakieś inne rozsądne wyjście z tej sytuacji? Chcielibyśmy "odciąć" się od uczelni i poprowadzić tę sprawę bez jej pomocy skoro tak postawili sprawę.

Proszę o fachową pomoc.
Pozdrawiam, Tomasz

Ostatnia edycja:
Treex napisał:
... z ramienia zaufanego prawnika ...
Raczej Rzecznika Patentowego, zwróć się do najbliższego ze wszystkimi dokumentami tam uzyskasz wiarygodną opinię.

Powrót