Wzory umów

• Autor wątku Autor wątku holcu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

holcu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie

Dzisiaj mam problem związany z wzorami i dokumentami umów. Mianowicie chodzi o ogólnodostępne wzory umów, pism i innych dokumentów.

Zauważyłem, że pewna ilość stron w internecie posiada te same wzory umów w związku z tym mam pytanie, czy również ja mogę wykorzystać wzory umów na swojej stronie, które znalazłem w internecie ?

Między innymi dostępne wzory umów na tej stronie powtarzaja się na paru stronach w internecie i teraz czy jeżeli wykorzystam je na swojej stronie będzie to legalne ?

Jeśli nie to w jaki sposób mogę legalnie je wykorzystać ?

Wzór umowy aby był pod ochroną autorskoprawną to wg mnie powinien być szczególny (a to wtedy nie jest już wzór?) - przy szkicach, wzorach stosuje się typowe zwroty, zwraca się uwage na podobne kwestie, układ więc nie jest to twórcze. Aczkolwiek zawsze w takich sytuacjach mówie aby podchodzić do sprawy indywidualnie, bo nigdy nic nie wiadomo.

Wg mnie nikt nie powinien się przyczepić do takiego wykorzystania wzoru, ewentualnie zawsze można wprowdzić własne poprawki, zmienić coś na własne potrzeby i zgodnie ze swoją wiedzą.

Dziękuje, za odpowiedź myślałem również o zmianie typu dokumentu np. z popularnego *.doc do *.pdf lecz nie wiem i nie jestem w stanie stwierdzić czy to by pomogło czy zaszkodziło, stąd moja prośba o pomoc.

Pewnie masz rację, bo widzialem wiele witryn internetowych z tą samą zawartością jeśli chodzi o wzory umów lecz jak już wspomniałem interesuje mnie pełne poczucie legalnosci.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.

Sama zmiana roszczerzenie to wiele nie zmieni, gdyż najważniejsza jest treść. A reszta jak wyżej.

Powrót