Xbox one konta

• Autor wątku Autor wątku Marek120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marek120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam pytanie odnośnie sprzedaży dostępu do kont z grami na platformę XBOX ONE. Podaję przykład: ***mod***
Mam zarejestrowaną jednoosobową działalność, płacę ZUS i US, ryczałt ewidencjonowany 3%. Moje 1 pytanie: czy sprzedaż tą zalicza się do usług elektroniczny i muszę płacić VAT ? Do tej pory tego nie robiłem. To co sprzedaję to login i hasło do konta na określony czas. Można się zalogować na to konto na PC oraz konsolę. Wysyłka nie jest automatyczna, robię to ręcznie. Drugie pytanie: sprzedaję jedno konto wielu osobom (można grać tylko offline), wiem że łamię regulamin MS odnośnie kont, czy w takim wypadku sankcje mogą być tylko ze strony MS ? Tzn. np. blokada konta, utrata zawartości? Czy prawnie w Polsce np. przez policję mogę mieć przez to problem ? Proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A co z pierwszą częścią mojego pytania ?

Co do drugiego znalazłem tylko taką informację "Roszczenia cywilnoprawne uprawnionego z tytułu naruszenia jego licencji oraz/lub roszczenia kupującego z tytułu utraty konta z powodu wykrycia naruszenia licencji. To ostatnie może nawet wiązać się z odpowiedzialnością karną. " Zatem jak to rozumieć, w regulaminie MS za takie naruszenie jest możliwość zablokowania konta lub usunięcia zawartości, nic więcej. Dlatego pytam o polskie prawo i jak to może działać ?

Marek120 napisał:
... za takie naruszenie jest możliwość zablokowania konta lub usunięcia zawartości, ...
To jest Twoje oszustwo. Świadomie doprowadzasz inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem. Karzesz sobie płacić za coś kto może stracić z powodu Twojego działania.

Ostatnia edycja:
Sprzedawany jest dostęp do konta, nie samo konto które cały czas należy do dystrybutora. Więc jak to rozumieć ?

Najwyraźniej nie rozumiesz tego co sam napisałeś:
Marek120 napisał:
... blokada konta, utrata zawartości? ...
Teraz jeszcze raz wróć do postu #6 .

LeszsekS napisał:
Najwyraźniej nie rozumiesz tego co sam napisałeś:

No tak, rozumiem że MS może to zrobić. Ale w razie jakiegokolwiek problemu kupujący dostaje nowe konto lub zwrot gotówki, nie jest poszkodowany. Czy MS coś więcej może egzekwować przez polską policję ? Od kupującego nie byłoby żadnej skargi itp.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nie, nie rozumiesz:

PS.
Pomijam już kwestię zakładania nowego konta po blokadzie.

Więc niestety nie rozumiem, mogę prosić o wyjaśnienie ? Konta można zakładać normalnie więc też nie rozumiem

Przeczytaj wszystkie posty jeszcze raz.

Nie dostałem odpowiedzi czy MS może coś więcej niż to co ma w regulaminie ? Oraz początkowe czy sprzedaż tą zalicza się do usług elektroniczny i muszę płacić VAT ?

LeszsekS napisał:
Może jak każdy innych podmiot prawa.

W regulaminie nic nie ma o innych konsekwencjach dlatego pytam. Licencja nie jest przekazywana, a według ETS mam prawo do odsprzedaży

Marek120 napisał:
W regulaminie nic nie ma o innych konsekwencjach ...
Regulamin nie wyręcza obowiązującego prawa, w sklepie nie piszą "nie kradnij".

LeszsekS napisał:
Regulamin nie wyręcza obowiązującego prawa, w sklepie nie piszą "nie kradnij".

Nie ma żadnej kradzieży.. Gra na koncie jest kupiona

Jakie prawo jest wtedy łamane zatem ?

Powrót