Yarpenn

• Autor wątku Autor wątku Yarpenn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yarpenn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!

Mam takowe pytanie. Mam 27 lat i pracuje na umowe
zlecenie na stacji benzynowej (odprowadzane skladki - chorobowe,
zus, podatki). Niedawno zostalem takze instruktorem nauki jazdy
kat. B. i mam w planach swiadczyc po roznych szkolach usluge
szkolenia teoretycznego (bede wykladal tylko teorie), w planach
mam zamiar podpisac 2-3 takie umowy z roznymi szkolami, jesli czas pozwoli.

Jak to wszystko rozliczac? Co podpisac ze szkola nauki jazdy, umowe zlecenie, czy umowe o dzielo i jakie sa konieczne skladki w zwiazku z obiema opcjami? Chcialbym sie po prostu zorientowac w kosztach i wybrac opcje najlepsza dla mnie :)

Dzieki z gory za odpowiedz! :)

RE: Umowa zlecenie + umowa o zlecenie (dzieło).

Nie ten dział, bowiem kodeks pracy nie zajmuje się umowami cywilno-prawnymi.
Sugeruję wybrać umowę o dzieło.

Ok, zatem zadam pytanie w odpowiednim dziale. Jak widac nie znam sie, stad pomylka :D

Wybaczcie, ze pisze post pod postem, ale postanowilem nieco podniesc do gory. Bardzo mi zalezy na odpowiedzi. Zupelnie sie na tych rzeczach nie znam, a chce, zeby bylo wszystko zgodnie z prawem :)

No to podciagam do gory :) Pytanie nadal aktualne :)

Yarpenn napisał:
Ok, zatem zadam pytanie w odpowiednim dziale. Jak widac nie znam sie, stad pomylka :D
Przecież AnJUay odpowiedział - "umowa o dzieło".

Umowa o dzieło jest w tym przypadku korzystną formą zatrudnienia, gdyż: od umowy tej nie są odprowadzane składki ZUS i naliczany jest od niej koszt uzyskania przychodu minimum 20% bez względu na wydatki ponoszone przez zatrudnionego, zaliczka na podatek wynosi 18%.

Panie Januszu, sek w tym, ze to bedzie niejako moja druga umowa (a kiedy tam bedzie ich wiecej), bo pierwsza jest na stacji benzynowej. Z tego co zobaczylem tu:

Umowa zlecenie i umowa o dzieło - jakie składki?

a konkretnie w tabelce pod tytulem: Kolejna umowa zlecenie (dwie lub więcej umów w tym samym czasie), oznacza, ze musze odprowadzac tylko skladki zdrowotne. Innymi slowy, na stacji umowa zlecenie --> place wszystkie skladki, druga umowa zlecenie lub umowa o dzielo --> place tylko chorobowe?

Wiem, ze to skomplikowana sytuacja :D

Chyba juz zaskoczylem. Najlepiej bedzie umowa o dzielo, bo nawet chorobowego nie musze odprowadzac, tylko po prostu podatek dochodowy :) :cool:

Powrót