Youtube + firma Ga******e

• Autor wątku Autor wątku Galanonimuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Galanonimuz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jak pewnie wiecie youtube ułatwia usuwanie filmów tzn. nie weryfikuje powodu usunięcia materiału przez co taka firma jak „Ga******e” właściciel gry „x” skrupulatnie usuwa filmy dotyczące serwerów prywatnych „x” czyli kopii ich oficjalnego serwera i tutaj nasuwa się pierwsze pytanie, czy mają takie prawo jeżeli nigdy taki serwer nie został przez nich zamknięty tzn. żaden serwer jeszcze o ile mi wiadomo nie dostał pozwu/sprawy(?) o naruszanie ich „prawa autorskie”. Czy takie praktyki mają podłoże prawne? Oraz drugie pytanie dotyczące mojego przypadku gdzie na filmie było jedynie zdjęcie z ich oficjalnego serwera (zdjęcie nie promowało prywatnego serwera) tytuł owszem linkował oraz opis do takowego aczkolwiek skąd użytkownik mógł wiedzieć jeżeli na ich oficjalnej stronie nie ma wzmianki o np. liście nielegalnych serwerów. Czy przypadkiem nie powinni zacząć od blokowania serwerów aniżeli filmów użytkowników, które nawet nie zawierają filmu z serwera? Teraz ostatnie pytanie jest sens wnosić roszczenie wzajemne. Polega ono na tym, że „Ga******e” musi w 10 dni roboczych zacząć coś działać oficjalnie na stronie prawnej a jeżeli nie zacznie YouTube nie dostanie potwierdzenia od nich film zostanie przywrócony. Był już przypadek taki, że osoba na „lajw” miała logo firmy i rozmawiała na ich temat i również film został usunięty a po wysłaniu roszczenia wzajemnego firma „Ga******e” nic nie zrobiła przez co po 10 dniach film został odblokowany. Kontakt na maila oraz facebooka bardziej polega u nich na odbijaniu piłeczki tą samą gadką „This video is copyrighted, and is directly promoting private servers. Due to this, we will not be removing our claim.”.
Liczę na pomoc co zrobić w takiej sytuacji!
Dziękuję i pozdrawiam.

Wstawiając filmy na Youtube zgadzasz się z ich regulaminem i zasadami. To nie jest kwestia działań firmy G. a regulaminu Youtube który takie działania dopuszcza.

Kamil.Bury napisał:
Wstawiając filmy na Youtube zgadzasz się z ich regulaminem i zasadami. To nie jest kwestia działań firmy G. a regulaminu Youtube który takie działania dopuszcza.

Wszystko rozumiem bardziej mnie interesuje czy mam rację zgłaszając roszczenie wzajemne czy raczej przegrałbym

Zacznijmy od początku. Na jakiej podstawie prawnej prowadzisz ową kopię serwera?

LeszsekS napisał:
Zacznijmy od początku. Na jakiej podstawie prawnej prowadzisz ową kopię serwera?

Nie prowadzę kopii nie jestem właścicielem serwera wstawiłem jedynie film z linkiem w opisie do jednego z takich (przed usunięciem filmu myślałem, że jest to oficjalny serwer)a film został zdjęty na prawach autorskich za zawartość filmu nie opisu, sam film przedstawiał jedynie zdjęcie z oficjalnego serwera(sporo osób robi filmy z oficjalnego serwera i jest to dozwolone)

Skoro uprawniony uznaje, że narusza to jego prawa,a administracja portalu przyznaje mu rację to nic nie zrobisz. Co najwyżej możesz wejść w spór sądowy ale wątpię czy Ci się to opłaca.

LeszsekS napisał:
Skoro uprawniony uznaje, że narusza to jego prawa,a administracja portalu przyznaje mu rację to nic nie zrobisz. Co najwyżej możesz wejść w spór sądowy ale wątpię czy Ci się to opłaca.

Dziękuje do zamknięcia ;)

Powrót