Youtube - rejestracja kanału w sądzie?

• Autor wątku Autor wątku 3pe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3pe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Czy jak zechce tworzyć filmiki o jakiejś tematyce i wrzucać je regularnie na Youtube to wtedy jest w świetle prawa uznane jako "dziennik" i muszę zarejestrować ten fakt w sądzie?

Tak jak się domyślam to przepisy inaczej patrzą na takie filmy, a inaczej na blogi. W każdym bądź razie, czy muszę w jakiś sposób rejestrować fakt robienia i udostępniania takich filmów gdziekolwiek? (oczywiście prawa autorskie należą do mnie)
Tematyka: poradniki, mini reportaże, czasem coś rozrywkowego, ewentualnie recenzje.

Jak dla mnie każdy taki filmik to konkretna, zamknięta całość dlatego pod definicję prasy to nie podpada.

No tak.. Hm, czasem ludzie wstawiają regularnie filmiki. W formie takiej, jak by to szło w telewizji. Wychodzi dziennikarz no i np opowiada przez 10 minut o samochodach, przedstawia testy itp.

Gdy jest to wykonywane w taki sposób to też nie trzeba?

W mojej ocenie nie. Nie taka jest funkcja prasy. Oczywiście może Pan złożyć wniosek do Sądu Okręgowego i zobaczyć jak on podejdzie do sprawy :) Może moje pojęcie prasy, dziennika czy czasopisma jest "z kosmosu" - opierając się oczywiście na przepisach prawa prasowego - ale nie zgadzam się z orzeczeniami w tej kwestii SN'u.

Fajnie by było, jak by ktoś zakładał blog / konto na twitterze / wrzucał filmy na youtube to musiałby wpierw przesłać świadectwo z sądu o pozwoleniu na prowadzenie "dzienników".

Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót