YouTuber tworzący muzykę z nie swoich elementów + zarobek materialny.

• Autor wątku Autor wątku Hedonistyczny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hedonistyczny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam dylemat, otóż pewien użytkownik o którym jest ostatnio głośno, montuje sobie i nagrywa kawałki:
***mod***
W jego materiałach widać, że clipy do "teledysku" zostały wykorzystane z innych żródeł, tak samo muzyka. Z tego co widzę jedyną własnością tego gościa jest jego sam głos który dodaje do clipów i do intrumentali.

I teraz pytanie, czy to jest łamanie praw autorskich?
Dodatkowo zauważyłem, że gość jeszcze na tym zarabia (już nie wspominając o reklamach na yt)
***mod***

/\ tutaj sprzedaje "swoje" płyty.

Czy to również nie jest łamaniem prawa?
Jeżeli jest to proszę mi powiedzieć co mu za to grozi i kto się może tym zająć, żeby podjął konsekwencje za łamanie prawa.

Pozdrawiam serdecznie, liczę na szczegółową odpowiedz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Być może jest a być może nie, zależy czy posiada odpowiednie licencje. Jakiekolwiek działania z tytułu naruszenia praw autorskich majątkowych należą do pokrzywdzonego.

RE: YouTuber Cypis tworzący muzykę z nie swoich elementów + zarobek materialny.

LeszsekS napisał:
Być może jest a być może nie, zależy czy posiada odpowiednie licencje. Jakiekolwiek działania z tytułu naruszenia praw autorskich majątkowych należą do pokrzywdzonego.

W jaki sposób może posiadać te licencje? Gość używa najbardziej popularnych instrumentali i clipów, więc raczej nie ma do nich licencji.

I jeszcze naszło mi jedno pytanie, czy osoba wystawiająca jego utwory na sprzedaż np. na allegro łamie prawo? I co grozi takiej osobie?

Hedonistyczny napisał:
W jaki sposób może posiadać te licencje? ...
Po przez umowę z właściwą OZZ.
Hedonistyczny napisał:
... czy osoba wystawiająca jego utwory na sprzedaż np. na allegro łamie prawo? ...
To zależy czy robi to za zgodą autora.

LeszsekS napisał:
Po przez umowę z właściwą OZZ.

No dobra, a czy wgl da się to sprawdzić, czy ten cały Cypis posiada odpowiednie licencje albo umowę z OZZ?

LeszsekS napisał:
To zależy czy robi to za zgodą autora.

Nie, chodzi mi tu o ten sam przypadek, autor nie ma zarejestrowanego dzieła w żadnych empikach itp. A jakaś osoba pobrała sobie te wszystkie mp3 i sprzedaje jako płyty. (bez jego zgody) Jakie są tego konsekwencje?

Ostatnia edycja:

Hedonistyczny napisał:
... a czy wgl da się to sprawdzić, ...
Jesteś pokrzywdzonym? Jeśli nie nikt Ci takiej informacji nie udzieli.
Hedonistyczny napisał:
... autor nie ma zarejestrowanego dzieła w żadnych empikach itp. ...
Nie ma takiego obowiązku.
Hedonistyczny napisał:
... A jakaś osoba pobrała sobie te wszystkie mp3 i sprzedaje jako płyty. (bez jego zgody) Jakie są tego konsekwencje?
Odpowiedzialność cywilna i karna. Temat wielokrotnie omawiany.

Rozumiem, ale to trochę bezsens, że osoby postronne nie mogą zgłosić naruszenia prawa pokrzywdzonego. Co jak autor nie wie, że właśnie jest pokrzywdzony i ktoś bez jego wiedzy skopiował jego własność? ;>

PS. mógł byś mi podać linka do takiego tematu?

Ostatnia edycja:
Może poinformować pokrzywdzonego lub właściwą OZZ. Nie jest stroną do działań prawnych.

Dobra, to chyba wszystko co chciałem wiedzieć, dzięki Ci za każdą odpowiedz, pozdrawiam i życzę miłej nocy.

Powrót