Z auta wypał silnik- jak odzyskac stracone pieniadze?

• Autor wątku Autor wątku asiaszm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiaszm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam,
Sprawa dosc pilna :(

Na poczatku stycznia mechanik ktory (nie pierwszy raz) serwisowal moje auto dokonał naprawy- wymieniona została centralna poduszka silnika w smarcie (dla niewiedzących: smart ma silnik z tyłu i naped na tylne koła) auto jest generalnie w bdb stanie i podczas przegladu nie stwierdzil kpniecznosci wymiany innych czesci. Wczoraj tj w piatek 07.01.15 na trasie lublina warszawa urwal mi sie cały silnik ktory na szczescie nie wypadł z auta ale obijał sie o asfalt podczas chamowania awaryjnego! Na szczescie nikomu nic sie nie stało!
Wezwałam asistans i odstawilam auto do mechanika (tego samego ktory auto naprawiał) na szybko zajzał pod samochod i stwierdzil ze urwała sie poduszka którą montował (pękła) - twierdzi ze zainstalowal ja poprawnie a winą obarczyl producenta tejze poduszki pod silnik- i teraz co mam zrobic?
Poduszke kupilam u niego razem z usluga... Aktualna naprawa auta i sprawdzenie co jeszcze jest do naprawy (a jest na pewno) on chce w poniedzialek zaczac naprawiac auto na moj koszt i ew odda mi kase jak odzyska ją od producenta wadliwej czesci! Ja sie nie zgodziłam bo jak producent powie ze nie to zostane z kosztami za naprawe silnika itp. Jak mam postapic ? Wezwac w poniedziałek rzeczoznawce? Dodam ze mam dzialalnosc gospodarczą w ktorej auto nie jest zarejestrowane (jest na mnie jako osobe prywatna- nie odliczam kosztow ani nic) z tym ze potrzebuje ten samochod na dojazdy do pracy! I to koniecznie bo samochodem to 20 min a pociagiem i potem autobusami to podad 1,5 godziny i dosc duze koszty!
Prosze powiedzcie mi jak zalatwic ten temat ;(

Ostatnia edycja:
Czy usługa wymiany części była wykonana FV dla firmy czy na paragon dla osoby?

całość na osobę prywatną.

Pozostaje wezwać pisemnie za potwierdzeniem odbioru do naprawienia szkody.

super a jak on powie ze to nie jego wina albo na podnośniku poduszka "zniknie"?

nie powinnam sie jakoś zabezpieczyć?

Można się zabezpieczyć robiąc zdjęcia i/lub film.
Nie wdawać się w dyskusję. Roszczenia spisać i wysłać.

a co z samochodem zastępczym na czas naprawy?
jakie są terminy takich pism?
jak powinno takie pismo wyglądać i co jeśli okaże się ze po naprawie dalej jest coś nie tak? albo coś się popsuje znowu?
albo wyjdą na jaw inne wady auta? bo jakby nie patrzeć to silnik wyrwał się z mocowań...

Ostatnia edycja:
Powrót