Z czego wynika podwyżka składek ZUS?

• Autor wątku Autor wątku quru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
W 2022 roku przeszedłem na "pełny ZUS". Płaciłem składki łącznie 1482,19zł. W styczniu do zapłaty miałem 1689,48zł. To rozumiem, wynika z podwyższenia minimalnej krajowej. Teraz za luty mam do zapłaty 1849,14zł.

Jestem vatowcem na zasadach ogólnych. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą - myjnia samochodowa bezdotykowa a od kilku miesięcy poszerzyłem działalność (pracuje jako kierowca taxi). Dodatkowo organizowałem zawody sportowe (aktualnie nie organizuje ale mam takie PKD) i udzielałem korepetycji.

Z czego wynika ta podwyżka?

Czy w niedalekiej przyszłości te składki mogą wzrosnąć? O ile?

powyższe wynika, z kwartalnych wzrostów średniego wynagrodzenia w gospodarce obliczanego przez GUS,
na podstawie tego ZUS nalicza składki...
ponieważ teraz średnia płaca wg GUS przekroczyła 7000 zł w gospodarce
można się spodziewać, że po I kwartale 2023 składki na ZUS dla JDG znów wzrosną,
.
czyli ZUS za styczeń 2023, zapłaciłeś na podstawie średniego wynagrodzenia w III kwartale 2022
a
ZUS za luty 2023 zapłaciłeś na podstawie średniego wynagrodzenia w IV kwartale 2022 (i takie składki będziesz miał w marcu i kwietniu)
a od maja 2023 zapłacisz podwyższony ZUS wg średniej kwartalnej za I kwartał 2023,

Ostatnia edycja:
Powrót