Z dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku piks0n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piks0n

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam, po śmierci ojca (który miał długi), sporządziłam akt dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza, Wysokość aktywów wynosiła 5tys zl. Co z resztą długow? Nie mam rodzeństwa, ojciec nie miał żony, jedynie miał brata i siostrę. Czy w takim przypadku, w linii pokrewieństwa te rodzeństwo będzie musiało spłacić te długi? Dodam, że mam trójkę dzieci.

Ostatnia edycja:
Tylko Ty jesteś spadkobiercą i odpowiadasz za spłatę długów.
Co z resztą długow?
Spłacasz wszystkich wierzycieli - ale proporcjonalnie. Przykład: wartość aktywów 5 tyś oraz 2 długi po 10 tyś każdy. Czyli każdemu z wierzycieli wypłacasz po 2,5 tyś.
Sporządź spis lub wykaz inwentarza. Jedynie on ogranicza egzekucję. Bez tego wierzyciele mogą od Ciebie egzekwować do całkowitego zaspokojenia swoich roszczeń.

A gdzie sporządzę takie pismo? Nie wiem który komornik itp. Da się to jakoś sądownie?

A gdzie sporządzę takie pismo?
Na początek trzeba wystąpić z wnioskiem o sporządzenie spisu. Składa się w sądzie spadku, co do zasady według ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. To płatna usługa. Możesz sporządzić wykaz inwentarza sam, dochowując należytej staranności. Ale jak nie dasz rady, to niech sporządzi spis komornik.

Z wnioskiem o sporządzenie spisu inwentarza można wystąpić także bezpośrednio do komornika (składając wniosek w kancelarii komorniczej osobiście lub pocztą). Wniosek o sporządzenie spisu składa się do komornika mającego rewir w sądzie spadku (najczęściej więc jest to dowolny komornik, który ma rewir przy sądzie właściwym miejscowo dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy - listę takich komorników można uzyskać na stronie internetowej sądu spadku).
Przepis prawny:
art. 637(1) Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Wniosek o sporządzenie spisu inwentarza może być także zgłoszony bezpośrednio komornikowi, który byłby właściwy do wykonania postanowienia sądu spadku o sporządzeniu spisu inwentarza.
§ 2. Komornik przystępuje niezwłocznie do sporządzenia spisu inwentarza i zawiadamia o tym sąd spadku, który wydaje postanowienie w przedmiocie sporządzenia spisu inwentarza. Jeżeli sąd oddali albo odrzuci wniosek, o którym mowa w § 1, albo umorzy postępowanie, spis sporządzony przez komornika rodzi takie same skutki jak złożenie wykazu inwentarza.

Powrót