Z prawniczego na ludzki

• Autor wątku Autor wątku MarekT118
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarekT118

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mógł by mi ktoś wyjaśnić ten krótki fragment ?

Wykładni art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych należy dokonywać w taki sposób, iż prawo do rozpowszechniania kopii programu komputerowego zostaje wyczerpane, jeśli podmiot praw autorskich, który zezwolił, choćby i nieodpłatnie, na pobranie tej kopii z Internetu na nośnik danych, również przyznał, w zamian za zapłatę ceny mającej umożliwić mu uzyskanie wynagrodzenia odpowiadającego wartości gospodarczej kopii dzieła, którego jest on właścicielem, prawo do nieograniczonego w czasie korzystania z tej kopii.
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości w sprawie C-128/11 - wyczerpanie prawa do cyfrowej kopii programu komputerowego

następnym razem proszę samodzielnie oznaczać cytat !!! mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
TSUE uznaje, że pobrana za zezwoleniem przez internet kopia programu to egzemplarz ze wszystkim z tym związanymi kwestiami, także z zasadą wyczerpania prawa.

Czy to znaczy że egzemplarze udostępnione za darmo również podlegają pod wyczerpanie prawa do monopolu na dystrybucję ?

moderacja

W senie chodził mi czy kopię udostępnioną za darmo można odsprzedać?...przepraszam nie jestem zbyt biegły w prawniczej terminolgo

Zdanie rozpoczyna się z dużej litery. mod

Można odsprzedać, lecz należy tutaj zauważyć prawa związane ze znakiem towarowym, a tutaj zasada wyczerpania prawa ma zakres terytorialny. Nas dotyczy europejska zasada.

Więc skoro jest to orzeczenie TSEU to znaczy że w Polsce można :D ?

Można z wcześniej wskazanymi ograniczeniami.

Ostatnia edycja:
Powrót