z umowy o pracę na umowe zlecenie

• Autor wątku Autor wątku szumilas88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szumilas88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Wiatm
otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę (na zastępstwo pracownika), zaproponowano mi umowę zlecenie na 2 miesiące.
Mam przepracowany rok w ramach umowy u prace u tego pracodawcy, co jesli przyjmę ofertę umowy zlecenia (u tego pracodawcy) a później zapisze się do pup jak osoba bezrobotna, czy dostanę zasiłek? Czy teraz po pracy o umowę o pracę mam się starać o zasiłek ?

szumilas88 napisał:
jesli przyjmę ofertę umowy zlecenia (u tego pracodawcy) a później zapisze się do pup jak osoba bezrobotna, czy dostanę zasiłek?
Napisz wskazując konkretne daty:
- umowy o pracę oraz wymiar etatu,
- ewentualnej umowy zlecenie oraz jakie wynagrodzenie miesięczne proponuje przyszły zleceniodawca.

umowa o pracę w ramach zastępstwa: 25.11.2013 - 01.12.2014. - pełny etat, umowa zlecanie byłaby od razu od 2.12.2014. wynagrodzenie takie samo jakie było na umowie o prace w ramach zastępstwa.

Żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych należy przepracować co najmniej 365 dni w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania z wynagrodzeniem z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.
Świadczenie usług w ramach umowy zlecenie również wchodzi w grę jeśli spełnione są powyższe warunki, zatem o ile Twoje wynagrodzenie w trakcie zlecenia przez cały czas będzie stanowiło co najmniej równowartość tzw. najniższej krajowej obowiązującej w danym roku i będą odprowadzane składki na FP, to okres ten będzie uprawniał Cię do otrzymania zasiłku dla bezrobotnych.

Dzięki, a co jeżeli za zerwę ta umowę zlecenia z pracodawcą? będę mieć prawo do zasiłku czy już nie?

Zależy kiedy chcesz rozwiązać umowę, bo na razie nie masz jeszcze przepracowanych tych 365 dni.

Chodzi mi o zerwanie umowy zlecenia po 2.12.2014 np po tygodniu, czy wtedy będę miec również prawo do zasiłku mimo że to ja rozwiązałam umowę. biorąc pod uwagę to że ta mowa zleceni będzie miła opłacane wszystkie składki jak tamta umowa o pracę.

Powrót