z winy sądu zapukał komornik

• Autor wątku Autor wątku Katelbach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katelbach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam;
zwracam się do użytkowników o poradę w następującej sprawie: w marcu br popełniłem jako pieszy wykroczenie drogowe o takim charakterze, że skierowano wobec mnie pismo o ukaranie mnie grzywną w wysokości 250 złotych.
Otrzymałem wyrok sądu grodzkiego z taką właśnie karą. Nie zamierzałem się od niej uchylać, ponieważ sam zasugerowałem taką kwotę. W odpisie wyroku nie podano gdzie (na jakie konto) mam wpłacić pieniądze. Od znajomego prawnika (nie mam już dzisiaj z nim kontaktu) dowiedziałem się, że mam spokojnie czekać na pismo z sądu, aż wyrok się uprawomocni (nie składałem oczywiście żadnej skargi) i tam wszelkie informacje będą podane.
Pisma takiego nigdy się nie doczekałem.
Tymczasem dzisiaj zapukał do moich drzwi komornik, który wyjasnił mojej matce (nie było mnie wówczas w domu) że uchylam się od zapłacenia kary i na wniosek sądu wszczęto wobec mnie postępowanie komornicze. Wyjasnił matce, że mam do zapłacenia: 250 zł kara + 80 zł koszta sądowe + 250 złotyc za egzekucję komorniczą.
Matka - znająca sprawę wyjaśniła, że że oprócz odpisu wyroku nie otrzymałem żadnego innego pisma.
On przejrazał swoje dokumenty i co się okazało:
a) wyrok wysłano mi na mój adres;
b) pisma z sądu dotyczące zapłaty wysłano pod zupełnie inny adres (dlatego nigdy do mnie nie doszły)
c) wszczęto postępowanie komornicze i jego samego wysłano już pod właściwy adres
Facet sam doszedł do wniosku, że to jakaś kpina i:
a) wyjasnił, że obowiązują go określone procedury
b) zaproponował zapłacenie 150 zł za egzekucję
c) matka zapłaciła nie chcąc mieć problemów
d) komornik na końcu powiedział, że mam się koniecznie odwołać od tej decyzji i wystąpić o zwrot tych 150 zł

Teraz mam pytanie:
- gdzie mam taki wniosek złożyć i komu (w rejstrze, sekretariacie sądu)?
- chiałbym też złożyć skargę na osobę, która źle zaadresowała listy z sądu, aby dyscyplinarnie upomnieć tę osobę lub pozbawić ją nie wiem nagrody jubileuszowej

Będę bardzo wdzięczny za poradę.

[cytat:2j2vazws]
gdzie mam taki wniosek złożyć i komu (w rejstrze, sekretariacie sądu)?
[/cytat:2j2vazws]
Odwołanie piszesz do sekretariatu sądu podając numer sprawy jaki mialeś na wezwaniu do sądu

identyczna sytuacja, opis jest tutaj : http://forumprawne.org/o,77260.html , też napiszę odwołanie, zobaczymy czy coś z tego będzie, dziwne że komornik zmniejszył opłatę, u mnie nie chciał o tym słyszeć : 15% i nie mniej niż 250zł, tak mówi ustawa, powiedział komornik i zażądał w moim przypadku 350zł, to dzieje się w naszej ukochanej Polsce, szok !

Dziękuję za wypowiedzi. Mam jeszcze pytanie: czy komornik nie powinien odstąpić od egzekucji w sytuacji, w której zrozumiał, że decyzja o podjęciu czynności komorniczych wyniknęła z pomyłki sądu (w tym przypadku pezpośrednio sekretariatu sądu)?

Powrót