Za co płacę firmie windykacyjnej?

• Autor wątku Autor wątku Lux80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lux80

Stały bywalec
Odpowiedzi
589
Dług, komornik, wierzyciel, ugoda z wierzycielem (firma windykacyjna). Zajecie komornicze wynosi (powiedzmy) 10 tys. zł. Sam dług (powiedzmy) 5 tys. Dogaduję się z firmą windykacyjną (zatrzymanie odsetek, zejście z wynagrodzenia, raty), ale czy owa firma będzie ode mnie żądać też te 10 tys. czy "tylko" tyle ile wydała na wykupienie mojego długu? Ile i za co taka firma płaci wykupując dług? Są jakieś zasady?

Lux80 napisał:
Dogaduję się z firmą windykacyjną (zatrzymanie odsetek, zejście z wynagrodzenia, raty), ale czy owa firma będzie ode mnie żądać też te 10 tys.
Wszystko masz w ugodzie
Lux80 napisał:
będzie ode mnie żądać też te 10 tys. czy "tylko" tyle ile wydała na wykupienie mojego długu?
A jaki by miała w tym interes ?
Lux80 napisał:
Ile i za co taka firma płaci wykupując dług?
To jest tajemnica handlowa

... a jaki ja mam interes w tym, aby płacić FW, a nie komornikowi? Komornik musi ograniczyć zajęcie wynagrodzenia do kwoty wolnej od zajęcia. Jestem laikiem, ale wydawało mi się, że taka FW kupuje mój dług (te 5 tys.), doda swoją (sensowną) prowizję i ja spłacam na korzystniejszych niż komornikowi warunkach. Sadziłem, że jest jakaś formalna (przepis) zasada, którą takie FW się kierują, a tu, okazuje się, że zmieni się tylko nr konta do wpłat ...

Dopytam - obciążenie komornicze wynosi (powiedzmy) 10 tys. Załóżmy, komornik już WSZYSTKO przejął od mojego pracodawcy. Pytanie: czy wierzyciel (Firma Windykacyjna) może z tego samego tytułu jeszcze czegoś żądać? Przed chwilą dowiedziałem się, że owe 10 tys. to i tak mało, bo uwzględniono jakieś odsetki przeterminowane, a oni mogą potem o nie jeszcze sie upominać ...

Podczas umawiania warunków ugody FW za zwyczaj umażają np. część odsetek .
Masz ugodę ? czy dopiero się zastanawiasz .
Jeśli komornik ściągnie całość zadłużenia i zamknie sprawę , tytuł egzekucyjny zostanie u niego , więc na jakiej podstawie mieli by coś żądać ?

Ostatnia edycja:
"Wiszę na telefonie" - odstąpienie, umorzenie, zmniejszenie odsetek FW warunkuje jednorazową wpłatą, kwotę raty ustalili na tyle wysoką, ze przy moich zarobkach "schodzę" poniżej kwoty wolnej od zajęć (nie przyjęli mojej deklaracji co do niższej, pewnej i bezpiecznej) kwoty i wychodzi na to, że komornik jest atrakcyjniejszy ...

(...) więc na jakiej podstawie mieli by coś żądać ? (...) - wspomnieli o jakiś "odsetkach przeterminowanych" ... ? Dług, rzeczywiście jest stary, sięga lat 90-tych, ale ... ?

Zacznijmy od początku
co to za dług ?
co się z nim działo przez te lata ?
odsetki starsze niż 3 lata sa przeterminowane i można walczyć o ich umożenie , jeśli jeszcze nie zostały wyegzekwowane przez komornika.

Dług to "pozostałość" po działalności gospodarczej - nie zapłacona faktura za towar. Sądowy nakaz zapłaty w 2002r., potem 2013r. Wszystko z trudem do mnie docierało, kilka razy zmieniałem adres. Pierwsza spłata jakiejkolwiek kwoty - teraz z wynagrodzenia z umowy o pracę za marzec. Pracodawca wpłacił komornikowi. 300 zł ...

Kwota odsetek na "Najnowszym" zajęciu to 100% głównego zobowiązania. Prośba: rozwińmy temat (...) odsetki starsze niż 3 lata sa przeterminowane i można walczyć o ich umożenie (...).

Proponuje podejść z tą sprawą do prawnika czy radcy z wszystkimi dokumentami dotyczącymi tej sprawy , czyli historii zadłużenia , w karzdym mieście są porady prawne za darmo.
Prawdopodobnie można dużo zyskać , tylko trzeba działać.

Powrót