Za usługę firmy przelew na konto priv. szefa

• Autor wątku Autor wątku Krushek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krushek

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Czy może tak być, że firma rząda zapłaty za usługę na konto osoby prywatnej prowadzącej firmę (lub spółkę) jednoosobową, będącą szefem tej firmy?

Właśnie miałem taką sytuację z firmą. Nie obawiam się robić zapłaty w ten sposób (nie sądzę, żeby chcieli mnie oszukać, ale sądzę, że to ma na celu oszukanie skarbu państwa - za co ich w sumie bardziej podziwiam niż karcę).

Sęk w tym, że sam zakłądam firmę, i skoro takie działanie może być (a nie wiem czy jest czy nie) legalne to nie musiałbym podawać konta firmowego... Tylko w czym jest owy haczyk?? Jak oni to robią. Przy zakładaniu działalności rządają podania kotna firmowego... Więc haczyk jest w czym? Szef zakłada sobie konto a potem karze płacić na osobę prywatną - siebie... I ta cała ściema, że to jest firma jednoosobowa. Nic już nie rozumiem. Jeszcze mnie przed oszustami przestrzegli... Mam kocioł w głowie.

Płaci się na numer konta podany na fakturze. Faktury nie wystawia przecież osoba prywatna.

[cytat:1u8348ef]
Sęk w tym, że sam zakłądam firmę, i skoro takie działanie może być (a nie wiem czy jest czy nie) legalne to nie musiałbym podawać konta firmowego... Tylko w czym jest owy haczyk??
[/cytat:1u8348ef]

Art. 22 ust. 1. ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej
Dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku bankowego przedsiębiorcy w każdym przypadku, gdy:

1) stroną transakcji, z której wynika płatność, jest inny przedsiębiorca oraz

2) jednorazowa wartość transakcji, bez względu na liczbę wynikających z niej płatności, przekracza równowartość 15 000 euro przeliczonych na złote według średniego kursu walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym dokonano transakcji.

Powrót