Zabawki z USA

• Autor wątku Autor wątku Cloner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cloner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam!
Wydaje mi się ,że to forum jest najodpowiedniejsze do tego typu pytania.
Jestem kolekcjonerem lego i w najbliższym czasie mam zamiar zamówić przesyłkę o wartości 2500$ bezpośrednio od LegoUSA ,bo pomimo kosztów przesyłki wynosi o 40% taniej niż w Polsce i krajach UE.
Zestawy będą nowe w liczbie 20-24 każdy po jednym egzemplarzu.
Czy mam się obawiać jakiś dodatkowych kosztów albo czy jest jakiś sposób aby uniknąć kosztów?

+vat +cło? czyli 23% + 7% czyli co 30% ? a jest jakaś szansa żeby to ominąć?

A gdyby ktoś z USA czy Kanady wysłał mi to wszystko ale rozpakowane ?

Jeśli biorę to jako bagaż jestem zwolniony?

Po prostu musi to wygladac na "uzywane" i tyle.
A jak bys wzial w bagaz to tez musi byc uzywane bo jak nowe to nie masz prawa przejsc przez bramke "nic do oclenia" a jak sprobujesz to potem bedzie niezla kara.

to i ja się podepnę z czymś takim i przy okazji zapytaniem czy to było możliwe ?

dostałam kilka razy prezenty z usa właśnie paczką - nie żadne używane tylko nówki sztuki (aparat też z dowodem zakupu i karta gwarancyjna) . za każdym razem przy paczce był taki jakby raport celny z warszawy z lotniska, było tam wszystko napisane (tak jakby całkiem rozebrali tę paczkę i pakowali ją od nowa). wymienione: "naszyjnik z zawieszką z białego złota", określony kamień w środku, określona waga..... wszystko. to samo było jak dostałam obraz i aparat cyfrowy.

I ja nic nie płaciłam, normalnie dostałam paczki - tyle, że wiedziałam, że były na 100% otwierane ( o zgrozo - pewnie czytali listy które były w środku :ooo:) . Fakt na takim jakby druku nadania kolega zaznaczył gift. Czyli, że taki gift już nie podlega żadnym opłatom, Vatom itd ?

Jakby się to miało w takim razie do omawianych klocków lego ? Jak ktoś mu kupi i zaznaczy gift to co ? Czy chodzi o to, że jedna paczkla jest wiadomo, że prezentem a wiecej to podejrzenie handlu ? Czy co ?

Zauważ, ze dostawałaś pojedyncze towary, a kolega wspomina o kilkudziesięciu zestawach. Prezent można dostać, ale jak zachodzi podejrzenie handlu, to wtedy celnicy działają.

Powrót