Zabezpieczenia serwerów a kłopoty.

• Autor wątku Autor wątku Thaard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thaard

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam wszystkich użytkowników forum.

Interesuje się zabezpieczeniami serwerów i stron internetowych. Przyjrzałem się kilku prywatnym stronom. Ale postanowiłem też sprawdzić jak się mają strony instytucji rządowych typu urzędy miejskie, gminne. Wiele z nich okazało się nie zabezpieczonych. I tu jest moje pytanie.

Czy jeżeli powiadomie admina danej strony o takowym błędzie zabezpieczeń to mogą grozić mi jakieś konsekwencje karne?

Z góry dodam że na owych stronach nic nie zostało zmienione, zamienione, przeniesione.

Liczę na szybką odpowiedź, Thaard

To może zapytam inaczej. Co grozi za ominięcie zabezpieczeń i uzyskanie dostępu do serwera/strony nie ingerując w jego działanie? Pod jaki artykuł to podlega?

Kodeks karny:
[przepis]Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.[/przepis]

Dziekuje za odpowiedź. Czy jezeli zawiadomie admina o takowym błędzie zabezpieczeń i możliwościach jakie daje owy błąd administrator strony ma podstawy prawne do domagania się konsekwencji prawnych?

Jeśli o błędzie tylko zawiadomisz, to sądzę, że nie uzyskasz informacji dla Ciebie nieprzeznaczonych - jeśli zaś wcześniej sprawdzisz zasoby systemowe, zainstalowany software, hardware (innymi słowy: będzie Cię można znaleźć w logach, jak buszujesz po systemie/sieci), to już podstawa jest...
Ale nie jestem karnistą, więc potraktuj to jako wskazówkę, nie jako gotową odpowiedź ;-)

Rozumiem. Uprzejmie dziekuje za pomoc.

#EDIT by Thaard
Czy jezeli chodzi o strony instytucji rządowych (jak wspominałem wcześniej) kodeks przewiduje inne sankcjie związane z nie autoryzowanym dostępem do informacji zawartych na serwerze danej instytucji?

Ostatnia edycja:
Powrót