Zabezpieczenia - zażalenie na oddalenie wniosku - koszty zastępstwa drugiej strony

• Autor wątku Autor wątku scipio polonicus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scipio polonicus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Złożyłem wniosek o zabezpieczenie powództwa przeciwegzekucyjnego (z wnioskiem o wyznaczenie 14-dniowego terminu na złożenie pozwu).
Sąd wniosek ten oddalił.

Teraz chcę złożyć zażalenie na to postanowienie. Opłata wynosi 30 zł. W tym przypadku jednak zażalenie sąd przekazuje drugiej stronie. Zastanawiam się czy w takim przypadku przy oddaleniu zażalenia nie będę musiał zapłacić kosztów zastępstwa drugiej strony (wiem że jest reprezentowana przez radcę prawnego, więc na pewno jeżeli taka jest możliwość to ten o zasądzenie kosztów wystąpi)?

WPS jest 90.000 więc stawka minimalna zastępstwa to 3.600 zł. Biorąc pod uwagę, że jest to postępowanie zażaleniowe przed Sądem Apelacyjnym, a przed pierwszą instancją druga strona nie była reprezentowana (nie doręcza się wniosku o udzielenie zabezpieczenia) więc wypada, że 75% x 3.600 zł?

Czy taką kwotę faktycznie płaci się w postępowaniu gdy sąd oddali zażalenie
-na postanowienie w przedmiocie udzielenia zabezpieczenia (wniosek złożony przed pozwem)
-a druga strona jest reprezentowana przez radcę/adwokata?

kwota ta biorąc pod uwagę opłaty 100 zł (od wniosku) i 30 zł (od zażalenia) wydaje się być bardzo duża

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Powrót