Zabezpieczenie alimentacyjne i wniosek o zmianę postępowania

• Autor wątku Autor wątku michcio1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michcio1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Dostałem z sądu pismo, iż zostało udzielone zabezpieczenie alimentacyjne tytułem na rzecz małoletnich dzieci. Problem w tym, iż moja prawie była żona zawyżyła wysokość moich dochodów i sąd bez przesłuchania mnie, a nawet sprawdzenia wiarygodności tych informacji, nałożył na mnie, moim zdaniem zbyt duże zobowiązanie, jest to ok. 60% moich dochodów. Do tego ponoszę dodatkowe koszty z moim obecnym miejscem zamieszkania, utrzymania, itp. Pismo dostałem 25.04.2017 z datą, od której mam zacząć płacić czyli od 1.04.2017. Do tej pory przelewałem jej przez 6 miesięcy kwotę niższą od zasądzonych o około 400 zł. i było ok. Za kwiecień również jej przelałem, kwotę taką jak zawsze (zrobiłem to przed otrzymaniem pisma). Oczywiście od razu, czyli następnego dnia (26.04.2017) po otrzymaniu pisma z sądu o zabezpieczeniu alimentacyjnym, zaniosłem do sądu zaskarżenie na to postanowienie. Czy będę musiał w tym miesiącu wyrównać jej tą kwotę o te 400 zł? Czy mogę nie płacić tego zobowiązania do momentu otrzymania odpowiedzi na moje pismo zaskarżające to postanowienie?

Pozdrawiam
Michał

Twoja żona ma teraz okienko, aby założyć sprawę u komornika i narobić ci kłopotów na długi czas.

Zgadzam sie z NieAndrzej. Plac, to juz wymagalne. Najwyzej potem zona ci zwroci po wyroku...
PS. Dobrym pomyslem moze byc zasiagniecie na tedodatkowa sume pozyczki w banku, zeby udowadniac sadowi ze z biezacych dochodow nie jestes w stanie tyle placic i musiales pozyczyc. Ale w banku, nie w zadnej firemce!

ok. dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi
Hmm.. mały kredyt w banku na pokrycie różnicy, wydaje się bardzo dobrym pomysłem.

Powrót