Zabezpieczenie alimentów - dlaczego trwa długo?

• Autor wątku Autor wątku Tryczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tryczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam wszystkich, może ktoś pomoże/podpowie.
W połowie marca złożyłam pozew o rozwód wraz z wnioskiem o zabezpieczenie alimentów. Z tego co udało mi się wyczytać zabezpieczenie takie sąd powinien rozpatrywać bezzwłocznie, a nie mam nic i nie widzę żadnych ruchów w sprawie. W czasie składania pozwu mąż jeszcze mieszkał z nami, wyprowadził się na początku miesiąca - powiadomiłam o tym sąd. Mąż dobrowolnie w kwietniu nie 'dał' nic na dzieci.
I tu moje pytanie, czy powinnam jakoś 'ponaglić' sąd? Jest coś takiego w ogóle możliwe? Nie ukrywam, że kolorowo nie jest ;/

Postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia powinno być wydane możliwie szybko ale sąd też nie jest zobligowany by wydawać je natychmiast po wniesieniu pozwu - termin tygodniowy jest terminem tzw. instrukcyjnym czyli nie jest dla sądu wiążący. Możliwe są różne scenariusze - zdarza się, że sąd wydaje postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia dopiero na rozprawie. Pytanie też czy sąd nie wzywał Pani do uzupełnienia braków formalnych co siłą rzeczy opóźnia rozpatrzenie wniosków zawartych w pozwie. Sąd wydaje zabezpieczenie najczęściej gdy w pozwie uprawdopodobniono wysokość i rodzaj usprawiedliwionych potrzeb dzieci oraz wysokość (potencjalnych) zarobków rodziców. Może warto skontaktować się telefonicznie z biurem obsługi interesanta sądu okręgowego odnośnie tego jakie czynności podjęto w sprawie. Pismo przypominające się można złożyć byleby było napisane w sposób wyważony - sądy są przeciążone pracą.

Byrhtnoth napisał:
Postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia powinno być wydane możliwie szybko ale sąd też nie jest zobligowany by wydawać je natychmiast po wniesieniu pozwu - termin tygodniowy jest terminem tzw. instrukcyjnym czyli nie jest dla sądu wiążący. Możliwe są różne scenariusze - zdarza się, że sąd wydaje postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia dopiero na rozprawie. Pytanie też czy sąd nie wzywał Pani do uzupełnienia braków formalnych co siłą rzeczy opóźnia rozpatrzenie wniosków zawartych w pozwie. Sąd wydaje zabezpieczenie najczęściej gdy w pozwie uprawdopodobniono wysokość i rodzaj usprawiedliwionych potrzeb dzieci oraz wysokość (potencjalnych) zarobków rodziców. Może warto skontaktować się telefonicznie z biurem obsługi interesanta sądu okręgowego odnośnie tego jakie czynności podjęto w sprawie. Pismo przypominające się można złożyć byleby było napisane w sposób wyważony - sądy są przeciążone pracą.

Dziękuję za odpowiedź.
Sąd nie wzywał mnie do uzupełnienia braków, także chyba wszystko jest ok. No nic, pozostaje czekać.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

A czy mogę teraz 'dokładać' do pozwu ponoszone wydatki, które usprawiedliwiałyby moj pośpiech? Coś na kształt oświadczenia o nagłych wydatkach?

Tryczka napisał:
A czy mogę teraz 'dokładać' do pozwu ponoszone wydatki, które usprawiedliwiałyby moj pośpiech?Coś na kształt oświadczenia o nagłych wydatkach?
Można, w dwóch egzemplarzach jako wniosek dowodowy (dowodem na wydatki mogą być dokumenty lub pani zeznanie).

Powrót