zabezpieczenie AŚ

• Autor wątku Autor wątku anakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anakow

Użytkownik
Odpowiedzi
320
witam
mam takie pytanie
czy jest możliwość ściągnięcia zabezpieczenia z samochodu gdy osoba przebywa w AŚ?

samochód został zabezpieczony na poczet grzywny.
sprawa jest w prokuraturze

1. czy mozna prosić i gdzie
2. jakie powody lub argumenty podać?

3. jaka jest gwarancja, że grzywna oprócz tych pieniedzy , które były w portfelu (ok4tys) nie pochłonie pieniedzy z ewentualnej sprzedazy samochodu?

4. czy zabezpieczony samochód mozna wyrejestrować?
powód: nie stać mnie na opłacenie ubezpieczenia

Witaj anakow ,moge odpowiedzieć na punkt 4-nie mozesz wyrejestrować -tylko w przypadku sprzedaży mozesz wyrejestrować.Mozesz zezłomować i wyrejestrować - a tak, to oc należy płacić.

a gdybym przedstawiła zaświadczenie, że własciciel jest w AŚ-> czy mozna wstrzymac opłacanie OC?

taka wersja - tez nie .Jedynie gdybyś miała zaświadczenie, czy jakis dokument , który stwierdza iż auto stanowi zabezpieczenie i przejeło je... nie wiem jaka instytucja- skarb państwa?czyli juz nie stanowi własności twojego męża.Tak było w przypadku Urzędu Sarbowego- który przejął auto znajomego na poczet zadłużenia -ale to jeszcze wówczas były inne przepisy- mozna było np. czasowo wyrejestrować pojazd.Niech odpowie ktos bardziej znający się na temacie.Ja nie chcę gdybać.. bo tu potrzebne są konkrety :)

[cytat="anakow"]
1. czy mozna prosić i gdzie [/cytat]
Jeśli postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym jest prawomocne to nigdzie
[cytat:1a2l757t] 2. jakie powody lub argumenty podać? [/cytat:1a2l757t]
Patrz jak w punkcie 1
3. jaka jest gwarancja, że grzywna oprócz tych pieniedzy , które były w portfelu (ok4tys) nie pochłonie pieniedzy z ewentualnej sprzedazy samochodu? [/cytat]
Żadna. Zakres grzywny można negocjować (a i to w niewielkim zakresie) wyłącznie w zakresie dobrowolnego poddania się karze art. 335 k.p.k. Nadto proszę zauważyć, że instyucja zabezpieczenia majątkowego dotyczy nie tylko zagwarantowania że grzywna zostanie zapłacona, ale także zaspokojenia strat pokrzywdzonych, nawiązek i ew. innych należności jakimi sąd może obciążyć skazanego.
4. czy zabezpieczony samochód mozna wyrejestrować?
powód: nie stać mnie na opłacenie ubezpieczenia[/cytat]
Nie. Podobnie jak to że nie można go sprzedać. Tego typu działanie zostało by zakwalifikowane jako usunięcie mienia spod zabezpieczenia, a to narusza dyspozycję artykułu kodeksu karnego.

Na marginesie - w tej sytuacji, o ile auto stoi na parkingu policyjnym, właściciel lub współwłaściciel pojazdu może wnosić o wydanie mu tego pojazdu za zobowiązaniem. Jeśli zaś pojazd został u rodziny, to nie można zrobić nic.

samochód oddali
ku mojemu w zasadzie utrapieniu

policjant powiedział, że nie zabiora samochodu ponieważ to duzo roboty papierkowej
co do strat..to problem bedzie gdy dopadną nas firmy ubezpieczeniowe
dlatego chciałam przeprowadzić separację ...
w sumie to chyba jedyne rozwiązanie

[cytat="anakow"]
policjant powiedział, że nie zabiora samochodu ponieważ to duzo roboty papierkowej
[/cytat]

To nie do końca prawda. Stojący na parkingu policyjnym samochód generuje koszty dla Skarbu Państwa, który za ten parking musi zaplacić. A po co ma płacić Państwo, skoro można samochód oddać rodzinie i niech ona się martwi...

w każdym bądź razie dziekuję

słyszłam, że mimo wszyscy sa odwazni, którzy zabezpieczone pojazdy sprzedają.
Jakie mogę być tego konsekwencje?

konsekwencje mogą byc takie , ze takiego sprzedającego także "zabezpieczą'" .... na pewien czas przynajmniej ... :)

Mój mąż za takie sprawy między innymi został skazany. :(

Powrót