Zabezpieczenie majatkowe

• Autor wątku Autor wątku Problade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Problade

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chcialbym przedstawic nastepujaca sprawe i prosic o rade jakie sa wyjscia z tej sytuacji.
Jestem dwa lata po slubie. Moja babcia przypisala mi w darowiznie mieszkanie. Natomiast moja zona dostala w spadku od swojej ciotki dom jednorodzinny (poniewaz nie miala ona zadnych swoich dzieci) i dlatego przepisala go mojej zonie. W wyniku tego trzeba odprowadzic wysoki podatek z tytulu spadku i darowizn, a zeby to zrobic trzeba zaciagnac wysoki kredyt. W jaki sposob mozna zabezpieczyc moje mieszkanie, zebym ja nie odpowiadal za zaciagniety kredyt na splate podatku swoim mieszkaniem.
Czy oprocz intercyzy istnieja inne wyjscia z tej sytuacji? Jakie jest najlepsze wyjscie z tej sytuacji?
Pozdrawiam

Problade napisał:
W jaki sposob mozna zabezpieczyc moje mieszkanie, zebym ja nie odpowiadal za zaciagniety kredyt na splate podatku swoim mieszkaniem.
Mieszkanie które Ty otrzymałeś w darowiźnie należy do Twojego majątku osobistego (art. 33 pkt 2 ustawy kodeks rodzinny i opiekuńczy) więc nie ma możliwości wyegzekwowania z niego zobowiązań Twojej żony. Chyba że poręczysz w banku za zobowiązanie żony to wtedy odpowiadał byś osobiście za spłatę. Najbezpieczniej z Twojej strony było by nie podpisywać żadnych dokumentów dotyczących zobowiązań żony. Żadnych zgód na zaciągnięcie zobowiązania w banku ani innych zbędnych kruczków (patrz art. 41 ustawy kodeks rodzinny i opiekuńczy).

Ponadto, umowna rozdzielność majątkowa ochroni Twoje wynagrodzenie za pracę ale pod warunkiem że bank w umowie kredytowej potwierdzi że znana jest mu treść umowy o rozdzielności majątkowej którą przedstawiła żona.
Art. 47^1
Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę
majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome.

Ponadto, powinniście unikać zakładania wspólnych rachunków bankowych a jeśli żona ma mieć dostęp do jakiegoś Twojego rachunku to może go mieć w całkiem bezpieczny sposób czyli jako pełnomocnik do rachunku.

Powrót